20 daagse wandelvakantie/rondreis Cuba

20 daagse wandelvakantie/rondreis Cuba

Deze 20 daagse wandelvakantie/rondreis Cuba is een fantastische mix van cultuur, natuur en lekker actief bezig zijn. Een geweldige wandelvakantie op Cuba waarbij je de mooiste plekjes bezoekt die het land te bieden heeft. Je wandelt door de tabaksplantages, het Unesco natuurgebied Las Terrazas, de watervallen in Topes de Collantes en de Comandancia de la Plata in Sierra Maestra waar Fidel Castro de revolutie voorbereidde. Alle wandelingen zijn goed te doen en op sommige plekken kun je variëren qua zwaarte. Deze reis voert je tot slot naar Oost Cuba waar je Baracoa en de tweede hoofdstad, Santiago de Cuba, bezoekt.

Prijs vanaf p.p. € 1395,–

Inclusief
Huurauto
Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
Oldtimer cabriolet tour in Havana
Excursie in Sierra Maestra, Comandancia de la Plata
Binnenlandse vlucht Santiago de Cuba – Havana
Privé transfers luchthaven – accommodatie in Havana (3x)
Excursie met privé gids in Baracoa, naar El Yunque (tafelberg) en de waterval
Lokale vertegenwoordiging
Afdracht GGTO (garantiefonds)

Dag 1 t/m 3: Havana

Bij aankomst, brengt onze chauffeur jullie naar een mooie casa particular in het oude centrum (La Habana Vieja). In Havana kunnen jullie het oude centrum verkennen en wandelen langs de prachtige gebouwen welke herinneren aan een fascinerende geschiedenis.
Wij hebben een leuke tour met oldtimer cabriolet voor jullie geregeld die jullie de mooiste plekjes van Havana laat zien. Wat ook erg leuk is om te doen is ’s avonds een wandeling maken over de Malecón, de 7 kilometer lange, beroemde boulevard.

Dag 4+5: Viñales

Vandaag halen jullie de auto op en reizen jullie vervolgens door naar het mooie dorpje Viñales. Het legendarische tabak groeit hier in vlakke velden in valleien tussen de steile, kegelvormige rotsen. Deze dagen kun je van de gelegenheid gebruik maken om de schitterende omgeving te verkennen. De Viñales- vallei biedt een spectaculair schouwspel van unieke rotsachtige heuvels (mojotes) en talrijke unieke grot formaties.

Hier kunnen jullie wandelen, fietsen of zelfs te paard, een bezoek brengen aan één van de tabaksplantages waardoor deze regio bekend is geworden. De indrukwekkende grot Cueva del Indio is eveneens een bezienswaardige bestemming. Het dorpje Viñales heeft een monumentale status en wordt gevormd door overwegend laagbouw, bestaande uit houten huizen met veranda’s. Jullie overnachten middenin het dorpje in een mooie casa particular.

Dag 6: Las Terrazas

Vandaag reizen jullie door naar Las Terrazas. Dit is een dorpje tussen Viñales en Havana en ligt in een prachtig natuurgebied: Sierra del Rosario. Een gebied van 25.000 ha dat is uitgeroepen door de Unesco tot Biosfeerreservaat. De bijnaam van dit gebied is de ‘Regenboog van Cuba’, door de enorme hoeveelheid regen die hier valt.

Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want juist door de regen krijgen de orchideeën en andere planten volop kans om te groeien. Je treft zo’n 700 soorten in de orchideeëntuin, waarvan het grootste gedeelte bloeit tussen december en maart. Daarnaast kun je in dit gebied veel verschillende vogelsoorten, reptielen en amfibieën tegenkomen. Hier kun je volop wandelingen maken en genieten van het fantastische natuurgebied. Ook hier hebben we weer een casa particular voor jullie gereserveerd.

Dag 7+8: Topes de Collantes

Vandaag vervolgen jullie de reis naar de bergen van het Sierra Escambray gebergte. Jullie verblijven in Topes de Collantes in hotel, Los Helechos, een leuk maar eenvoudig hotel. Deze accommodatie ligt op 800 meter boven de zeespiegel, in het buitengewone natuurgebied Topes de Collantes. Alle hotels in Topes de Collantes zijn basic maar de locatie weegt tegen het gebrek aan comfort op.

Jullie kunnen hier diverse wandelingen met een gids maken en zelf kiezen welke afstand je wilt afleggen en aan welke zwaarte de wandeling moet voldoen. Alle wandelingen in Topes de Collantes zijn prachtig. Geniet van de watervallen Salto Vega Grande, Salto Caburní en de meerdere watervallen van El Nicho. Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen. Niets lekkerder dan een frisse duik in het koele water te nemen. De wandelingen zijn allen onder de 10 kilometer echter verschillen behoorlijk in stijgingspercentage. Je kunt ter plekke uitkiezen welke zwaarte, van eenvoudig tot zwaar, je wilt wandelen.

Dag 9+10: Trinidad

Voor vandaag staat het Unesco stadje, Trinidad, op het programma. Jullie logeren in een mooie casa particular in het centrum van het stadje. Maak een wandeltocht door de stad, met straten van zwerfkeitjes en kleurrijke huizen. Je vindt in Trinidad talrijke kleine restaurantjes waar lokale specialiteiten worden aangeboden.

Liefhebbers kunnen zich in een bruisend nachtleven storten dat bestaat uit talrijke bars en discotheken waar live muziek wordt gespeeld. Zeker de Casa de la Mùsica waar in de openlucht wordt gedanst en muziek wordt gemaakt, is een aanrader. Voor strandliefhebbers is het Caribische strandje, Playa d’Ancon is een bezoekje waard.

Dag 11: Bayamo

Vandaag vertrekken jullie vroeg voor een wat langere reisdag naar Bayamo. Vanaf Bayamo, kun je het prachtige landschap van de Sierra Maestra bezoeken. Een regio die bekend staat om haar bergachtige landschap en donkere bossen. Van hier uit bezoeken jullie het voormalige hoofdkwartier, La Comandancia de la Plata, waar Fidel Castro en zijn rebellen, de revolutie voorbereidden.

Bayamo is in 1513 gesticht en is de op één na oudste stad van Cuba. Het is de hoofdstad van de provincie Granma en wordt beschouwd als de bakermat van het nationalisme en de geboorteplaats van de politieke revolutie. Het centrum van de stad is relatief modern, aangezien de inwoners van Bayamo de stad in 1869 in brand hebben gestoken om te voorkomen dat ze in handen van de Spanjaarden zou vallen. Jullie overnachten in een eenvoudige casa particular bij een lieve Cubaanse familie.

Dag12: Santo Domingo/Comandancia de la Plata

Vandaag rijden jullie vroeg in de ochtend naar het plaatsje Santo Domingo. Dit kleine dorpje ligt in een groene vallei, aan de stromende rivier de Yara. Je krijgt hier een goed beeld van het Cubaanse plattelandsleven, dat hier vrijwel onveranderd is sinds Fidel en Ché hier in de vijftiger jaren de bergen introkken.

Je wordt opgehaald in een oude Russische truck en naar het startpunt van de wandeling naar het voormalige hoofdkwartier van de rebellen, de “Comandancia de la Plata”, gebracht. Het ligt goed verborgen midden in de dichte bossen van het Sierra Maestra gebergte.
Dit is de plek waar Fidel en Ché tijdelijk een kampement hebben gebouwd, onzichtbaar vanuit de lucht, maar ook zeer moeilijk te bereiken. De soldaten van de regerende dictator Batista hebben het dan ook nooit gevonden.

Na een pittige wandeling bergopwaarts door de bossen kom je na een uur samen met je gids aan bij de 16 houten hutten van de revolutieleiders. Hier en daar staan nog oude gebruiksvoorwerpen, zoals flessen, potten en munitie. Heb je nog wat energie over, dan kun je nog een stukje verder klimmen naar het oude radiostation van Ché Guevara, Radio Rebele. Jullie overnachten bij een leuke casa particular naast het infocentrum.

Dag 13+14+15: Baracoa

Vandaag reizen jullie door naar het heerlijke Baracoa, dit gedeelte van de reis voert je naar de provincie Guantánamo. Een prachtige tocht met supermooie foto momentjes. Baracoa is de fantasie van elke reiziger.

De plaats heeft bergen (El Yunque is een 575 meter hoge tafelberg die het landschap domineert), kristalheldere rivieren, watervallen en prachtige stranden, waaronder Playa Maguana en Playa Nibujón. Vanwege haar afzondering heeft Baracoa haar eigen unieke identiteit behouden. Jullie overnachten in een mooie casa particular. Ook hier hebben wij een leuke dagtour voor jullie geregeld naar de tafelberg El Yunque en de waterval waar een duik in het heerlijke koude water niet mag ontbreken.

Dag 16+17: Santiago de Cuba

De reis van vandaag brengt jullie naar Santiago de Cuba. Bij aankomst leveren jullie de auto weer in. Santiago de Cuba is misschien wel de meest Afrikaanse, muzikale en hartstochtelijke stad van Cuba. Verschillende musea, fantastische monumenten en een indrukwekkende begraafplaats behoren tot de ontelbare bezienswaardigheden van de stad. We raden jullie aan om een bezoek te brengen aan het vakkundig gerestaureerde Castillo del Morro, een 17e eeuws kasteel waarin rebellen gevangen werden gehouden ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog en Museum Moncada, voormalige barakken uit de 19e eeuw die tegenwoordig een basisschool en een informatief museum over Cubaanse geschiedenis huisvesten. Jullie logeren in een mooie casa particular in het centrum van de stad.

Dag 18: Santiago de Cuba – Havana

Vandaag nemen jullie op eigen gelegenheid een kort taxiritje naar de luchthaven van Santiago de Cuba. Vanaf hier vliegen jullie met een binnenlandse vlucht weer terug naar Havana. Bij aankomst, brengt onze chauffeur jullie naar een mooie casa particular in het oude centrum (La Habana Vieja).

Dag 19: Havana

Alweer de laatste dag van jullie Cuba avontuur. Onze chauffeur brengt jullie naar de luchthaven van Havana van waaruit jullie terugvliegen naar huis.

Dag 20 Aankomst