Inmiddels weer terug van een fantastische reis naar China, Tibet en Nepal. Zondagavond geland en vandaag letterlijk landen in de realiteit van vandaag. Hoe bijzonder was het om kennis te maken met de bijzondere culturen en religies van de diverse landen en hoe opvallend verschillend zijn onze werelden.
Een mooie reis van drie weken die door een ieder op zijn/haar eigen manier is ervaren. Ik ben blij met mijn wederom bijzondere groep, uniek om haar onderlinge verschillen en haar overeenkomsten.

Na Chengdu (China) starten we in Tibet met de bijzondere hoofdstad: Lhasa. De monikken, pelgrims en de ‘gewone’ Tibetanen die dagelijks hun kora bij het Potala paleis en de Yokhang tempel afleggen, de schitterende kloosters waarin alle wijsheden in boeken liggen opgeslagen en de beelden van de verschillende Boeddha’s, die de vredelievende Tibetaan tot steun zijn. We bezoeken het Potala paleis, het Drepung klooster en de debatterende monniken bij het Sera klooster.

Nadat we langzaamaan gewend zijn geraakt aan de hoogte tijdens de zogenaamde ‘acclimatize’ dagen op 3650 meter, vervolgen wij naar het authentieke plaatsje Samye. Het grote Samye klooster wat centraal gelegen is en waar letterlijk alles om draait en omheen gebouwd is, is indrukwekkend. Een beklimming van de nabijgelegen heuvel, geeft temidden van de gekleurde gebedsvlaggetjes, een geweldig uitzicht op het authentieke plekje.

Via de pas bij het Yamdrok Tso meer, adembenemend mooi om haar prachtige fel blauw gekleurde water, arriveren wij in het authentieke plaatsje, Gyantse. Een bezoek aan een Tibetaans gezin mag uiteraard niet ontbreken aan deze reis. Na Gyantse staat Shigatse op het programma. Onderweg zijn de ‘oooohs’ en ‘aaaaahs’ niet van de lucht door de schitterende uitzichten en de mooie bergpassen die we passeren.

In Shigatse lopen we net als de vele Tibetaanse pelgrims de kora om het Tashilunpo klooster. De lucht is iedere dag helderblauw en het zonnetje is scheutig met haar zonnestralen. Genieten met hoofdletters van de Tibetaanse pelgrims die ons lachend begroeten met een Tibetaanse groet: ‘tashi delek’. Na de vele religieuze bezienswaardigheden bezoeken wij de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Ook hier is het weer ons wederom goedgezind en worden we beloond met prachtige fotomomentjes van deze majestueuze, 8848 meter hoge, berg. De lucht is helderblauw, wat uitstekende fotogenieke plaatjes oplevert.

We zijn bij het hoogste klooster ter wereld, Rombuk, gelegen op 5200 meter en de lucht voorziet ons van weinig zuurstof. ‘Rustig aan’ is de enige remedie om bij de hoogteziekte die op de loer ligt, weg te blijven.
Na dit letterlijke hoogtepunt is het tijd om afscheid te nemen van het land waar hemel en aarde elkaar ontmoeten en wat terecht wel eens het dak van de wereld wordt genoemd. Onze laatste dagen heerlijk relaxen en genieten van ons schitterende hotel, Traditional Comfort, waar de Nepalese gastvrijheid geen grenzen kent.

Kathmandu is een levend museum vol paleizen, rijk gedecoreerde huizen en pagoda’s en tevens één van de meest fascinerende steden ter wereld.
Ook hier zijn er vele bijzonder plekken als het Pashipatunath tempelcomplex waar we getuige zijn van de lijkverbrandingen, de apentempel, het stadje Bhaktapur waar je je in de Middeleeuwen waant en de grootste stoepa ter wereld en tevens Tibetaanse gemeenschap in Bouddhanath. Wederom zijn we door de andere temperaturen, de verschillende religies en cultuur, in een compleet andere wereld beland. Iedereen geniet op zijn/haar eigen manier van de hoofdstad. Op het dakterras, onder het genot van een hapje en een drankje, praten we met elkaar hoe we de reis hebben ervaren. Zoveel gedaan, gezien en ervaren. Kortom, a once in a lifetime experience.

In september 2019 en april/mei 2020, gaan we wederom met een groep op reis waarvan jij ook deel uit kunt maken. Heb je zin om mee te gaan of wil je meer informatie? Ga dan naar onze website: www.tibettravel.nl of mail ons: info@tibettravel.nl