De reisbegeleider

Groepsdynamica is iets wat me enorm boeit. Geen mens is gelijk en zo is ook geen groep gelijk. Hoe bijzonder is het dan dat je toch altijd een leuke tijd met elkaar hebt met onze groepsreis in Cuba.

In juli en augustus mag ik weer twee groepen begeleiden. Ga jij met me mee? Zie hier voor meer informatie over onze groepsreis midwest in juli en augustus

Het is altijd afwachten wie je mee krijgt in de groep. Het enige wat ik vooraf weet, is hoeveel koppels ik mee heb en hoeveel singles. Oh ja en de leeftijden voor zover dat relevant is. Wat ik niet weet is: hoe gaat de groepsdynamiek zijn, wat vinden ze leuk, hoe actief zijn ze. Wat voor type mensen zijn het en wat voor rol neemt hij/zij in, in de groep? Kunnen ze het met elkaar vinden.

Hoe ziet de groep eruit

Vragen die je als reisbegeleider, voor de reis begint, hebt. De eerste kennismaking met de groep is op de luchthaven van Havana. Het is altijd een beetje hectisch op de kleine luchthaven, José Marti. Er zijn twee uitgangen welke soms, zonder enige aankondiging, worden veranderd. Voor de reisbegeleiding ‘opletten’ geblazen. Zodra een aantal mij heeft gespot of ik hen, is het eerste wat we doen is; geld wisselen. CUCs, de toeristische Cubaanse munteenheid, is namelijk alleen verkrijgbaar in Cuba.

De eerste test

De eerste test voor de geconditioneerde Nederlander of Belg. Voor mij een eerste kennismaking met wie ik in mijn groep heb.

Hoeveel relaxmodus kunnen ze opbrengen. Het wisselen kan soms tergend lang duren. Zullen ze serieus omgaan met de tips die ik ze geef, ‘houd je oog op het geld’, ‘tel het eerst voor de medewerker uit zodat zij weet dat jij weet hoeveel het is’, zijn ze geduldig, wie gaat tips geven hoe ze het geld wisselen efficiënter kunnen organiseren op Cuba, wie raakt geïrriteerd, wie past zich gelijk aan, aan het land. Erg leuk om gade te slaan en zo gelijk al een beeld te krijgen.

Yes! Ze hebben allemaal gewisseld en we zitten in de bus onderweg naar Havana, la Habana Vieja,  het oude deel van het centrum. Ik vertel de belangrijkste dingen om daarna af te spreken dat morgen de rest komt. Eerst even lekker bijkomen van de reis. Voor de liefhebbers maak ik een reservering in een leuk restaurant in de buurt waar je tevens een lekkere betaalbare cocktail kunt krijgen.

Eten op Cuba

Eten, dat is wel een dingetje op Cuba. Veel Cuba gangers die niet bij Cumlaude hebben geboekt, komen gedesillusioneerd thuis na weken achtereen zwarte bonen met rijst te hebben gegeten. Onze gasten niet. Zij vinden het eten voortreffelijk. Na 20 jaar Cuba,  heb ik het mijn sport gemaakt om de beste restaurantjes te spotten en uit te proberen. Onze gasten weten bij wijze van spreken niet eens hoe slecht het eten normaal is. De toegevoegde waarde van de specialist, zal ik maar zeggen.

Briefing

De volgende dag leg ik de do’s en don’ts op Cuba uit en de leuke excursies die ze kunnen doen in de leuke hoofdstad. Fietsen, wandelen en natuurlijk de tour in de classic cabriolet auto. De salsa liefhebbers kunnen ook even met de voetjes van de vloer tijdens een dansles waarbij de basic steps worden geleerd.

Okeeeejjjj, iedereen heeft zich ergens voor opgegeven. Nu komt het even op de organisatie aan. Is iedereen geïnformeerd; waar, wanneer, hoe laat en met wie. Zijn ze op tijd terug voor een eventuele volgende tour. Weet de gids hoe laat hij waar moet zijn, weet hij dat hij stipt op tijd moet zijn. Hoe duidelijk de informatie ook was, er is altijd één of meer die het verkeerd hebben begrepen. Geen zorg, we zijn op Cuba. Een relaxmodus is ook nu voor alles de beste remedie.

Na een gezellige tijd in Havana, heb ik de bus, die ons naar Viñales gaat brengen, een half uur vroeger besteld zodat ik zeker weet dat de bus op tijd is. Altijd rekening houden met het Cubaanse half uurtje zodat je nog kunt voldoen aan de efficiency wens van de Nederlandse toerist.

Natuurgebied Las Terrazas

We reizen door naar de tabaksplantages waar ik dubbelcheck of onze lunch klaar staat bij de casa waar we logeren, zodat we rond de middag te paard de omgeving kunnen verkennen en de sigarenboer kunnen bezoeken. Een uitzondering daargelaten, vindt iedereen deze tour altijd leuk. Het is ook een schitterende manier om de omgeving te verkennen. Een geweldige natuur met een landschap wat uniek is voor Cuba.

Onze volgende bestemming is las Terrazas, door UNESCO beoordeeld tot biosfeerreservaat. We logeren op een prachtige plek in een uniek hotel waar men om de bomen heen heeft gebouwd. Er staat een grote boom middenin de receptie. Wellicht is het hotel een beetje vergane glorie maar de kamers zijn ruim de badkamers groot en iedereen heeft een groot privé balkon. De omgeving is schitterend en je kunt heerlijk relaxen aan het zwembad. De wandelaars gaan lekker wandelen met onze gids op zoek naar bijzondere vogels en planten.

Na een dagje natuur en zwembad maakt de huisband een feestje bij de bar. Een cocktail, een dansje, lekker trommelen, het mag allemaal. Inmiddels heb ik al een beter beeld van de mensen in mijn groep en de rollen die zij vertegenwoordigen in de groepsdynamica. Boeiend maar ook belangrijk om te weten en mijn werk goed te doen.
In de bus naar de volgende bestemming, vraagt iemand of we allemaal in de bus zitten en we niemand missen. Niets mis met deze opmerking cq bezorgdheid. Dat klopt maar ik herken haar als ‘een leider’. Na de diverse coups op mijn leiderschap gedurende de rest van de reis, word ik bevestigd in mijn constatering. Aan mij de schone taak om telkens weer, zorgvuldig en discreet duidelijk te maken wie de ware leider is.

Wie is de leider

Het gebeurt altijd in groepen: je hebt leiders en je hebt volgers. Dat is de dynamiek die ik zo boeiend vind. Ooit was ik met een groep toen iemand (een leider) mij vroeg of hij op de vrije dag, een programma mocht maken voor de groep. Ik heb het toegezegd onder de voorwaarde dat hij die dag verantwoordelijk zou zijn voor de daginvulling en heel belangrijk de dagelijkse leiding.

De dag begon goed, iedereen wilde de spontane tour maken en was blij. Echter ergens gedurende de dag ontstond er een tweedeling in de groep. De ene helft wilde gaan en de andere helft wilde blijven. Uiteindelijk werd me gevraagd om toch weer de reisbegeleiding over te nemen. De leider voor één dag was er achter gekomen dat er heel veel schuil gaat achter gedrag van mensen en dat je altijd op je qui-vive moet blijven om te ontdekken wat er werkelijk gebeurt. En belangrijker nog, hoe je op tijd kunt anticiperen.

Unesco stadje Trinidad

We gaan door naar Trinidad. Iedereen heeft het reuze naar zijn zin en we zorgen dat er voor ieder wat wils is. Ook dit leuke Unesco stadje biedt weer een compleet ander beeld als wat we tot nu toe hebben gedaan. Het is een Middeleeuws stadje met straten van kinderkopjes en een mooi Caribisch strandje. Iedereen geniet van de mooie straatjes en natuurlijk de openlucht Casa de la Musica waar dagelijks muziek speelt. We logeren weer in mooie casas particulares waar we kennismaken met de lokale bevolking die het dankzij ons bezoek weer meer kwaliteit van leven krijgt. Ik heb de planning van de casas gemaakt en daarbij rekening gehouden met de dynamiek in de groep.

Cultureel bolwerk Santa Clara

Na een aantal dagen gaan we door naar het Culturele bolwerk van Cuba: Santa Clara, waar Ché Guevara destijds de overwinning behaalde tegen Batista en de revolutie een feit was. Bij het mausoleum ter ere van Ché maken we kennis met een staaltje communisme van de hoogste orde. In de rij, geen camera’s, geen tassen; niets mag je meenemen naar binnen. Als soldaten worden we in rijen opgesteld voordat we in kleine groepjes naar binnen mogen. Toch ervaart iedereen het als heel bijzonder om er geweest te zijn.

Voordat we overnachten in de revolutie stad, heb ik een afscheidsdiner georganiseerd voor onze trouwe chauffeur waarvan we de volgende dag afscheid moeten nemen omdat zijn taak er op zit. We hebben hem tijdens onze relax stranddagen niet meer nodig.. Hij heeft het super gedaan en wordt goed beloond met een heerlijke maaltijd en een goede fooi. De groep is wederom blij met het gekozen restaurant en buiken nog even uit.

Parelwitte stranden van Varadero

De afsluiting van onze reis is in het leuke Bella Costa all inclusive hotel in de badplaats Varadero. Niet poepie chic maar een prima prijs/kwaliteitverhouding. Vanaf hier mag iedereen zijn eigen gang gaan en lekker genieten van zon, zee en strand. Sommigen gaan snorkelen en anderen nemen een lekkere massage.

Op de laatste dag in het hotel hebben we nog een gezamenlijk diner à la carte. Ik ontdek dat er 1,5 dag zonder mijn supervisie in de groep een soort van tweedeling in de groep is ontstaan waar ik helaas geen invloed meer op uit kan oefenen. Eén leider is eens samen gaan zitten met een subleider en zie daar, ze hebben een viertal volgers gevonden. Als reisbegeleider kun je veel beïnvloeden en soms ook niet. Soms zijn de dingen nu eenmaal zoals ze zijn en moet je ze laten zijn.

Ik leef mijn droom

In al de jaren dat ik reizen begeleid, heb ik altijd volop genoten van de prachtige, boeiende mensen die ik mee had en de steeds weer andere groepsprocessen die toch ook weer zo vergelijkbaar waren.

Het allermooiste in mijn werk zijn die bijzondere ontmoetingen met die mooie, speciale mensen waar je gelijk een klik mee hebt of waar gaandeweg een klik mee ontstaat. Sommigen noemen ze de krenten in de pap. Ik noem ze mijn kadootjes bovenop het kado dat ik met zoveel plezier dit werk mag doen.

In juli en augustus mag ik weer twee groepen begeleiden. Ga jij met me mee?

Hartelijke groet,
Claudia Bottinga

Groepsreis Cuba midwest
Vertrekdatum 27 juli en 10 augustus

Deze schitterende rondreis brengt jullie naar de mooie bezienswaardige plekjes op Cuba en geeft je een mooie impressie van de natuur en cultuur van dit prachtige land. De oldtimer chevrolets en lada’s die herinneren aan de roerige geschiedenis van het land, vormen een uniek straatbeeld in de hoofdstad Havana. Op deze reis bezoek je de tabaksplantages, het mooie eilandje Cayo Jutias met haar bountywitte strandjes, de prachtige natuur in het natuurgebied Las Terrazas, de historische Varkensbaai, de watervallen van Topes de Collantes en het mooie Unesco stadje, Trinidad.  Om tot slot nog heerlijk te relaxen op de parelwitte stranden van Varadero

MEER INFORMATIE VERTREKDATUM 27 JULI

MEER INFORMATIE VERTREKDATUM 10 AUGUSTUS