Cuba combinatie inclusief fietsgids en chauffeur

Cuba combinatie inclusief fietsgids en chauffeur

Tabaksplantages, kalksteengrotten, mooie niet toeristische dorpjes, Trinidad en veel meer. Kortom: ontmoet het authentieke Cuba. Deze unieke reis, Cuba combinatie inclusief fietsgids en chauffeur is een combinatie van sportief en actief bezig zijn: fietsen door de tabaksplantages en rondreizen over Cuba met een huurauto. Een heerlijke manier om alle bijzondere plekjes in dit prachtige land te ervaren. Kennismaken met onze chauffeurs: klik hier

Dag 1: Aankomst in Havana

Vandaag komen jullie aan op de luchthaven van Havana waar onze chauffeur jullie naar een prachtige casa particular brengt in Havana. Vanaf hier begint deze mooie reis door dit heerlijke land!!

Dag 2: Havana

Vandaag halen jullie je fiets op en kunnen jullie wandelend of te fiets Oud Havana (La Habana Vieja) ontdekken, de prachtige musea te bezoeken, genieten van de vele terrasjes waar overal live muziek speelt. Of naar Vedado en Miramar fietsen om de grootste begraafplaats ter wereld te bezoeken of het Parque Lenin. Tijdens je bezoek zul je ontdekken dat de stad veel verschillende sferen uitstraalt.

Dag 3: Havana – Pinar del Rio

Vandaag reizen jullie met de lijndienstbus naar Pinar del Río, de bekende tabaksregio in West-Cuba. De gelijknamige plaats is rustig en comfortabel. Jullie kunnen hier een tabaksfabriek bezoeken en de stad verkennen. Wat zeker ook de moeite waard is, is de destilleerderij waar Guayabita, een typische likeur uit de Pinar del Río regio, wordt geproduceerd. Ook hier kun je te fiets de prachtige omgeving verkennen. Jullie verblijven in een casa particular. Hier sluit onze gids aan om jullie verder per fiets te begeleiden door deze prachtige omgeving.

Dag 4: Pinar del Rio – Viñales, 25 km

Vandaag hebben jullie je eerste echte fietstocht naar het prachtige dorpje in de Viñales vallei, Viñales. Viñales ligt in een prachtig natuurgebied dat heel anders van karakter is dan de rest van het eiland. Het gebied bestaat uit kalksteen, waar ondergrondse rivieren een netwerk van grotten in uitgesleten hebben.

Door instorting van deze grotten in het verleden zijn de mojotes ontstaan, de steile bergen die recht uit het landschap omhoog rijzen. De rode grond die de bodem bedekt is bijzonder vruchtbaar en de streek rond Viñales bestaat grotendeels uit tabaksplantages. De tabak wordt te drogen gelegd in huisjes van palmbladen, een ander opvallend element in het landschap. Jullie verblijven hier in een prachtige casa particular in het centrum van dit leuke dorpje.

Op de fiets dwars door de tabaksplantages of met onze eigen Carlos te paard dit prachtige gebied verkennen. Eventueel is het ook mogelijk om met een gids door de tabaksplantages te wandelen. Echter ons advies is in om dit te paard te doen. Dit is overigens ook prima geschikt voor niet ervaren ruiters. Carlos en zijn mensen kennen de omgeving op hun duimpje en nemen je mee naar de mooiste plekjes. Jullie gastvrouw helpt jullie verder indien dit de voorkeur geniet. Ook mag een bezoek aan de Cueva del Indio niet ontbreken. Je kunt je zelf met een bootje door de grot laten leiden.

Dag 5: Viñales – Puerto Esperanza, 28 km

Vandaag fietsen jullie naar het mooie plaatsje Puerto Esperanza, Dit hele kleine dorpje aan de zee ten noorden van Viñales betekent letterlijk ‘de haven van hoop’. Het is een klein en niet toeristisch dorpje. Het lijkt alsof de tijd hier in het begin van de jaren vijftig is stil blijven staan. Kennismaken met de dorpbewoners en kijken hoe de vissersboten aan het einde van de dag terugkomen met de vangst van die dag. Juist dit niet toeristische, maakt jullie bezoek hier zeker de moeite waard.

Laat je verrassen door de prachtige locatie van jullie casa particular. Ook de kookkunst van jullie gastvrouw is niet te evenaren. Houd je van kreeft? Vraag haar dan om dit volgens haar speciale recept voor jullie te bereiden.

Dag 6: Puerto Esperanza – Palma Rubia, 55 km

Vandaag vertrekken jullie naar Palma Rubia, een klein havenplaatsje waar jullie in een leuke casa particular logeren om de volgende ochtend met de boot naar het eiland Cayo Levisa te varen. Een klein paradijselijk oord en een goede keuze voor duikers en snorkelaars en voor mensen die een sereen strand verkiezen boven een dik bevolkte badplaats.

Dag 7: Cayo Levisa

De beste plek om te duiken is aan de noordzijde van de baai, rijkelijk gevuld met sponzen, zwart koraal en tropische vissen. Scheepswrakken uit de 17e en 18e eeuw maken de streek ook voor wrakduikers archeologisch interessant. Het hotel ligt direct aan drie kilometer strand en bestaat uit 53 bungalows, allen met uitzicht op zee en met een heerlijk terras wat bijna concurreert met het strand.

Het prachtige koraalrif, 100 meter van de kust, heeft 21 duikplekken. Een klein à la carte restaurant serveert verse zeevruchten en typisch Cubaanse gerechten, er is een informeler restaurant op het strand. Het hotel biedt massages aan en heeft hangmatten te huur. Deze rustige en afgelegen plek is synoniem aan “dolce far niente”, het heerlijke niets doen. Jullie verblijven in hotel Cayo Levisa op basis van volpension.

Dag 8: Cayo Levisa-Palma Rubia

De hele dag kun je nog lekker genieten van dit heerlijke eiland. Aan het einde van de dag nemen jullie de boot terug naar Palma Rubia waar jullie overnachten in een leuke casa particular.

Dag 9+10: Palma Rubia – Soroa, 70 km

Vanochtend fietsen jullie een pittige tocht naar Soroa. Soroa ligt in het Las Terrazas natuurgebied en hier vind je een mooie waterval en een prachtige orchideëen tuin. Hier overnachten jullie in een eenvoudige casa particular.

Dag 11: Soroa – Las Terrazas 21 km

Vandaag hebben jullie een kort tochtje naar het prachtige natuurgebied, Las Terrazas. De gemeente Las Terrazas ligt in Sierra Rosario, een 25.000 ha groot, nagenoeg ongerept stuk land, dat door UNESCO tot biosfeerreservaat is uitgeroepen. De gemeenschap, die uit ca. 900 inwoners bestaat, leeft van de handel in hout en het ecologisch toerisme. Hier verblijven jullie in een eenvoudige casa particular.

Dag 12: Las Terrazas – Havana, 76 km

Alweer de laatste fietstocht naar de hoofdstad Havana. Bij aankomst leveren jullie tevens de fiets weer in. Het einde van het sportieve deel van de reis is hiermee alweer aangebroken. Jullie logeren wederom in een leuke casa particular.

Dag 13: Playa Larga/Varkensbaai

Vandaag worden jullie opgehaald door jullie privé chauffeur om naar het kleine paradijsje, Playa Larga, te rijden. Playa Larga staat bekend om haar mooie duikspots en snorkelmogelijkheden en natuurlijk de Varkensbaai (Bahia de Cochinos) wat bekend van de mislukte invasie door Cubaanse ballingen in april 1961, gesteund door de Amerikaanse CIA. Deze invasie had tot doel het bewind van Fidel Castro omver te werpen. De aanval werd afgeslagen en juist daardoor dreef Castro richting de Sovjet-Unie en verder naar het communisme.

Dag 14: Cienfuegos

Vandaag rijden jullie door naar de volgende bestemming, Cienfuegos, dat met haar kenmerkende Franse flair één van de mooiste en meest levendige steden van het eiland is. Het overgrote deel van het koloniale centrum is gerenoveerd en heeft vele architecturale schatten. De stad is in 1540 door Diego Velázquez gesticht, en door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Jullie verblijven hier in een leuke casa particular aan de mooie Punta Gorda.

Dag 15+16: Trinidad

Vandaag reizen jullie verder naar het prachtige stadje Trinidad. Als je de kleurige straten van het historisch centrum inrijdt, krijg je het gevoel dat je in een andere tijd bent terechtgekomen. Geniet van de klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes. Bijzonder zijn de rejas, prachtig traliewerk voor de hoge kozijnen en deuren, die uit hout of ijzer gemaakt zijn en fraai zijn versierd.

Rond het rustieke centrale plein staan koloniale woonhuizen, waarvan de meeste nu musea zijn. Ook hier hebben wij de een prachtige casa particular geselecteerd. Een bezoek aan Casa de La Música mag natuurlijk niet ontbreken; de place to be voor de salsa en muziekliefhebbers. Zowel overdag als ’s avonds kun je hier heerlijk vertoeven onder het genot van een Cuba Libre en swingende muziek.In het nabij gelegen Valle de los Ingenios zie je te midden van suikerrietvelden de oude suikerfabrieken. Net buiten Trinidad ligt het Caribische strandje Ancon, dat geschikt is om te luieren en te zwemmen.

Dag 17: Remedios

Vandaag rijden jullie naar het mooie stadje, Remedios. Remedios is een prachtig stadje met ongeveer 30.000 inwoners en bezit nog een aantal eeuwse Spaanse architectuur die je tijdens een wandeling tegenkomt. In 1980 werd het centrum van de stad uitgeroepen tot Nationaal Historisch Monument. Jullie brengen de nacht door in een mooie koloniale casa particular. Deze casa biedt alles voor een garantie op een heerlijk verblijf. Geniet van de rust op de prachtige patio die het huis rijk is. Kortom, een heerlijk verblijf.

Dag 18: Santa Clara

Vandaag rijden jullie door naar Santa Clara, een levendige provinciestad met een aangenaam centraal park (Vidal) en is beroemd om zijn connectie met Che Guevara. In december 1958 zette Ché de aanval in op een trein geladen met wapens van Batista. Dit betekende het einde van de greep van deze dictator. Overblijfselen welke herinneren aan deze trein en de aanval van Guevara, zijn nog in Santa Clara te vinden. Uiteraard is een bezoek mausoleum ter ere van Ché als ook het museum wat er inpandig naast zit, beslist de moeite van een bezoekje waard.

Dag 19: Havana

Vandaag reizen jullie weer terug naar de hoofdstad van dit prachtige land om bij aankomst, afscheid te nemen van jullie chauffeur. Jullie logeren weer in dezelfde casa particular als in het begin van jullie reis. Lekker nog even genieten van het oude centrum of nog wat bezienswaardigheden en musea bezoeken. Genoeg te doen in deze heerlijke stad. Wil je tips, laat het ons weten.

Dag 20: Havana-Amsterdam

Vandaag haalt onze chauffeur jullie op om jullie terug te brengen naar de luchthaven vanwaar jullie weer terug reizen naar Amsterdam.

Dag 21: Aankomst Amsterdam