Cuba specialist versus generalist

“Ik heb maar weinig tijd gehad om de trein in Santa Clara te bekijken, we zijn maar een halve dag in Trinidad geweest. Ook in Oud Havana kregen we maar een half uurtje om de stad te bekijken. Er was écht niet genoeg tijd om te genieten”.

Een passage uit een verhaal van iemand die bij ons terecht is gekomen nadat hij een vreselijke Cuba reiservaring heeft gehad via een reisbureau cq generalist. Een koppel wat maar slechts een vleugje heeft meegekregen van dit prachtige land. Ze waren niet erg ervaren op reisgebied en besloten vanuit de gedachte ‘veilig op reis naar Cuba’ bij een reisbureau te boeken wat een groepsreis aanbood. Als ik hun website bekijk met hun reisaanbod en bijbehorende informatie, gaan mijn haren rechtovereind staan. Het lijkt te bizar voor woorden; zelfs op de home pagina staat zoveel onzin dat het nooit geschreven kan zijn door iemand die Cuba kent.

Dit betekent uiteraard niet dat een generalist niet een mooi reisaanbod biedt. Ooit had ik eens gasten die een aanbod hadden gehad van een reisbureau/generalist die over de hele wereld reizen aanbiedt. Een bekende en prima organisatie. Echter zij hadden in hun aanbod een route opgenomen waarvan een weg niet meer begaanbaar was. Verwoest door de orkaan.

Als generalist kun je dat namelijk niet allemaal weten en moet je je wel beroepen op informatie uit 2e,3e of misschien wel 4e of 5e hand.
Een generalist kan eenvoudigweg niet gedetailleerde informatie geven en verwerken. Iets wat de specialist wel kan. Die houdt zich namelijk alleen maar bezig met zijn/haar specialisme en niet met de hele wereld.

Inmiddels wil het koppel wat mij benaderde nu, via Cumlaude Travel, nogmaals Cuba bezoeken om alles te doen wat ze gemist en niet gedaan, hebben.

Waarom je Cuba rondreis bij een Cuba Specialist boeken?

• De specialist adviseert je op basis van kennis van- en liefde voor het land
• De specialist heeft veel persoonlijke (reis)ervaring in/met het land
• De specialist kent het land van A tot Z
• De specialist weet hoe hij jouw wensen kan vertalen naar een bijpassende route en reisprogramma
• De specialist heeft een groot netwerk aan lokale contacten
• De specialist kan adequaat assisteren bij calamiteiten ter plekke
• De specialist kent de beste routes, mooiste plekjes en de beste accommodaties
• Het reisaanbod is altijd uniek en op maat omdat jij het reisprogramma bepaalt

Ik schrijf dit niet om te prediken voor eigen parochie maar om je te behoeden voor een vreselijke reiservaring. Cuba is een land apart en als vakantieland met geen ander land te vergelijken.

Een vakantie is toch iets waar je vaak lange tijd naar uit kijkt en wat behoorlijk wat geld kost. Daar mag je toch zeker een mooie vakantieherinnering voor terug verwachten.
Meer weten over reizen op Cuba: bestel dan ons e-book

Sneek, 17 april 2018
Claudia Bottinga