Cuba vakantie; Oldtimers, salsa, sigaren en Cuba Libre of meer?

‘Tijdens onze vakantie willen wij niet geconfronteerd worden met de ellende van de aardbeving’. Een uitspraak van één van de gasten van de groep die ik begeleidde in Indonesië, 11 jaar geleden. In die tijd begeleidde ik reizen in o.a. Azië vlak na de aardbeving in Yogyakarta. We waren op een rondrit langs de ingestorte gebouwen gereden en één van de gasten vond dit niet gepast.

Brengt me bij de vraag waarom men op vakantie gaat naar een bepaalde bestemming. In de eerste plaats gaan we omdat we toe zijn aan een welverdiende vakantie, nietwaar? 

Waarom naar Cuba? Cuba is meer dan ‘je gewone vakantiebestemming’. Het kent een bijzonder roerige geschiedenis. Onderdrukking en discriminatie door Spanjaarden, Amerikanen en maffia gevolgd door de Castro revolutie die alles beter moest maken. 

Helaas is dat laatste niet gelukt. Verre van dit zelfs, gebouwen storten spontaan in als gevolg van slecht onderhoud of zeg maar gerust: geen onderhoud. Al meer dan 50 jaar woont men in gebouwen die een bouwkeuring al lang niet meer door zouden komen. Om maar te zwijgen over de unieke oldtimer auto’s die wij allemaal zo prachtig vinden. 

Voor een Cubaan is een dreiging van orkanen tevens een dagelijkse werkelijkheid. Zo waaide er in oktober een orkaan in Baracoa die maar liefst gedurende 12 uren in volle kracht heeft ‘huisgehouden’ in dit prachtige plaatsje. Voor vele inwoners een traumatische ervaring. Met name voor de minder bedeelden. Het waren hun huizen die niet bestand waren tegen de niets ontziende kracht van Matthew. Complete daken werden door de wind meegenomen. Sommigen kunnen er nog niet over vertellen zonder verdrietig te worden of in tranen uit te barsten.

De naweeën van Matthew uitten zich in wekenlange regenval, wat betekende dat er iedere dag water geruimd moest worden tot er geld zou zijn voor een nieuw dak. Dag na dag, week na week viel er regen. En als het regent op Cuba, dan regent het goed. 

Met alle kracht en inzet die men had, heeft men snoeihard gewerkt om Baracoa weer gereed te hebben voor het zo broodnodige toerisme, de enige geldstroom voor deze plek. Het doel om 1 november operationeel te zijn, is gelukt en men krabbelt gelukkig langzaamaan weer uit de ellende. 

Natuurlijk is Baracoa op het moment nog niet op hetzelfde niveau als voor de orkaan. Maar naar mijn mening is dit niet een reden om het plaatsje niet te bezoeken want ook dit is een onderdeel van Cuba en de dagelijkse werkelijkheid van Cuba. 
Cuba is voor mij toch meer dan alleen Oldtimers, salsa, sigaren en Cuba Libre.