De eerste keer

Iedereen doet alles een keer voor de eerste keer. De eerste keer kent een beleving die de 2e of 3e keer nooit zal evenaren. Echter het heeft ook een leercomponent. Wij doen het de daarop volgende keren namelijk altijd anders, omdat we geleerd hebben van de voorgaande keren.


Mijn eerste keer Cuba, was ca. 13 jaar geleden. Mijn basisgedachte was dat ik me wilde verwonderen als een eerste keer, kennismaken met de locals en Cuba voor de eerste keer, kortom 100 % genieten van Cuba. Ik wilde net zo reizen als ik altijd had gedaan. Ontdekken, avonturen beleven en vooral ook vrij zijn.

Als voorbereiding hadden wij, ik ging met een vriendin, ons georiënteerd op het internet wat betreft autohuur en accommodaties. Ons plan was om ter plekke een autootje te huren en zelf rond te toeren. Heerlijk; alles op de bonnefooi. We hadden in grote lijnen een route gemaakt maar deze was zo flexibel dat we overal waar we het leuk vonden, langer konden blijven. 

Het enige wat we in Nederland boekten was een vliegticket en de eerste 2 overnachtingen. Een leuk eenvoudig hotelletje aan het strand, gevonden op het internet en via de Lonely Planet. De bedoeling was om even bij te komen van de reis om daarna het échte Cuba te gaan verkennen met de huurauto, die nog gehuurd moest worden.

De aankomst was een kleine domper op de vakantievreugde. Het leuke hotelletje bleek in verre staat van verval en de kamer was te dramatisch om hierover enige omschrijving te geven. Na twee nachten gingen we naar de autoverhuurder in de veronderstelling ter plekke een auto te kunnen huren. Nu weet ik dat ik het als een wonder mag beschouwen dat we überhaupt een auto hebben meegekregen. Want ook nu is het, zelfs mét een reservering, nog maar af wachten of je een auto mee krijgt.
We hebben door Cuba gereisd, avonturen beleefd en spannende momenten meegemaakt. Maar vooral ook zoveel minder gezien en gedaan.

Cuba is niet een land waar je op de bonnefooi moet gaan reizen tenzij je 6 weken of meer te besteden hebt. We hebben veel tijd verloren aan het vinden van een goede casa of een leuk hotel. Wat achteraf, zonder enige uitzondering, niet in de buurt kwam van de referenties op internet of de Lonely Planet beoordelingen. Als vakantieganger vrij zijn op Cuba, veel dingen doen en zien in korte tijd; betekent vooraf plannen en vooraf reserveren.

Toen ik mijn bedrijf, Cumlaude Travel, oprichtte was dát wat ik wilde doen. Het verschil maken en zorgen dat mijn gasten de onbezorgde vakantie kregen die ik in de eerste instantie gewenst had. Mét het gevoel van vrijheid en avontuur. De eerste keer met het gemak van de 13e keer.
Onze dienstverlening is daarom gericht op het bij voorbaat voorkomen van de calamiteiten die voorkomen kunnen worden. Een voorbeeld daarvan zijn de ‘casas particulares’, Cubaanse B&B’s; Velen hebben een prachtige presentatie op internet. De werkelijkheid is helaas iets minder mooi dan de plaatjes.

Bij aankomst komt het vaak voor dat de casa niet eens lijkt op de foto’s op internet, vaak is men, ondanks jouw reservering volgeboekt en was de presentatie op internet slechts een ‘lokker’. Het gevolg is dat je in een andere casa logeert dan je initieel geboekt had. Ik heb toeristen op Cuba ontmoet die al voor de 12e keer in een niet geboekte casa logeerden.
Wij hebben er ons werk van gemaakt om alle casas persoonlijk te contracteren. Wij hebben ze allemaal persoonlijk uitgeprobeerd dus weten wat onze gasten aan service, dienstverlening en hygiëne krijgen. 
Ook hebben wij onze eigen, Cumlaude (Cubaanse), medewerkers op Cuba. Om vervelende situaties op de luchthaven te voorkomen, vangen onze vertegenwoordigers de gasten op, begeleiden ze naar de accommodatie en maken ze wegwijs op Cuba.

Bij het huren van de auto ontstaan ook vaak problemen Lange wachttijden ondanks reservering en in het ergste geval, soms helemaal geen auto, ondanks reservering.
“Morgen is er weer een dag”, volgens de medewerker van de autoverhuurmaatschappij en daar mag je het mee doen. 
Cuba is nu eenmaal een land waar hiërarchie nog steeds hoogtij viert. Extra vertegenwoordiging legt extra gewicht in de schaal waardoor je de auto sneller mee krijgt.


Tot slot en waarschijnlijk het belangrijk: Onze vertegenwoordiging is beschikbaar als er onverhoopt wat mis gaat. Wij staan klaar om te ondersteunen bij calamiteiten van welke aard ook. 
Wij kennen de mensen, wij hebben het netwerk en maken het verschil.
Cumlaude: beleving als een eerste keer, met het gemak van de 13e keer

dd 27.03.16 Claudia Bottinga