Fietsvakantie midden en west Cuba

Fietsvakantie midden en west Cuba, 22 dagen

Tijdens deze reis, fietsvakantie midden en west Cuba bezoek je het westelijk deel en het midden van Cuba op de fiets. Je fietst dwars door de tabaksplantages en ontdekt de leuke, niet toeristische dorpjes, die het land rijk is.Tijdens dit sportieve avontuur, kun je genieten van prachtige plekjes als Cienfuegos met z’n franse flair en het Unesco stadje Trinidad. Jullie vervoermiddel is fiets gecombineerd met de lijndienstbus voor de grote afstanden.

Reissom landprogramma per persoon vanaf: € 1195,–

Inclusief
Retour privé transfers van/naar luchthaven Havana naar accommodatie
Overnachtingen in de aangegeven accommodaties o.b.v. logies en ontbijt
Huurfietsen en Ortlieb fietstassen
Bustickets plus administratiekosten
Tour in Havana met een oldtimer auto
Paardrijden door de tabaksplantages (2 uur)
Lokale vertegenwoordiging
Reserveringskosten
Afdracht garantiefonds (GGTO)

Dag 1+2: Havana

Na aankomst op de luchthaven worden jullie opgehaald door onze chauffeur die jullie naar een prachtige casa particular brengt, in het hart van het oude centrum van Havana. Deze dagen lekker even bijkomen van de reis en op eigen gelegenheid genieten van al het moois wat de hoofdstad jullie te bieden heeft.

Heerlijk op eigen houtje de hoofdstad verkennen tijdens een mooie wandeling door het oude centrum (la Habana Vieja). Geniet van de indrukken, het straatbeeld met de oldtimers, wat je nergens anders zo zult tegenkomen en de prachtige koloniale gebouwen die herinneren aan de roerige geschiedenis van het land. Eventueel kan je bij onze vertegenwoordiger een superleuke wandeltoer boeken door La Habana Vieja waarbij alle fotogenieke momentjes aan bod komen.

De hoofdstad biedt uiteraard meer dan alleen het oude centrum. Zo vind je in Vedado, een buitenwijk van Havana, één van de grootste begraafplaatsen ter wereld en het Plaza de la Revolucion, waar Fidel Castro zijn eindeloos lange speeches hield. Ook Miramar met haar prachtige huizen is een bezoekje waard. Natuurlijk mag een ritje door de ambassadewijk niet ontbreken.
Genoeg om te doen en te zien in deze prachtige stad. Om dit alles te bekijken hebben wij een oldtimer tour voor jullie geregeld. De fietsen halen jullie, in overleg met onze vertegenwoordiger op.

Dag 3+4 Las Terrazas (76)

Vandaag de eerste fietstocht naar Las Terrazas. Dit is een dorpje tussen Viñales en Havana en ligt in een prachtig natuurgebied: Sierra del Rosario. Een gebied van 25.000 ha dat is uitgeroepen door de Unesco tot Biosfeerreservaat. De bijnaam van dit gebied is de ‘Regenboog van Cuba’, door de enorme hoeveelheid regen die hier valt.

Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want juist door de regen krijgen de orchideeën en andere planten volop kans om te groeien. Je treft zo’n 700 soorten in de orchideeëntuin van Soroa, waarvan het grootste gedeelte bloeit tussen december en maart. Daarnaast kun je in dit gebied veel verschillende vogelsoorten, reptielen en amfibieën tegenkomen. Je kunt hier tevens prachtige wandelingen onder begeleiding van een gids maken. Voor de avontuurzoekers is er tevens een mogelijkheid om ‘ziplinend’ (canopy) de omgeving vanuit de lucht te bekijken. Erg leuk om te doen. Jullie verblijven in een leuke casa particular aan de rand van het natuurgebied

Dag 5: Soroa, (21 km)

Vandaag een korte fietstocht naar Soroa. Dit vrijwel ongerepte stuk land, met een oppervlakte van 25.000 hectaren groot, is door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Jullie verblijven in een leuke casa in Soroa. Hier kun je de orchideeëntuinen en de waterval van Soroa bezoeken.

Dag 6+7: Palma Rubia (73 km)

Vanochtend vertrekken jullie voor een pittige tocht naar Palma Rubia, een klein havenplaatsje. Hiervandaan kunnen jullie de volgende ochtend lekker een dagje naar het eiland Cayo Levisa, een klein paradijselijk oord en een goede keuze voor duikers en snorkelaars en voor mensen die een sereen strand verkiezen boven een dik bevolkte badplaats.
De beste plek om te duiken is aan de noordzijde van de baai, rijkelijk gevuld met sponzen, zwart koraal en tropische vissen. Scheepswrakken uit de 17e en 18e eeuw maken de streek ook voor wrakduikers archeologisch interessant. Aan het einde van de dag kunnen jullie de boot weer terug nemen waar jullie in dezelfde accommodatie in Palma Rubia overnachten.

Dag 8: Puerto Esperanza (55 km)

Vandaag fietsen jullie naar het mooie plaatsje Puerto Esperanza, Dit hele kleine dorpje aan de zee ten noorden van Viñales betekent letterlijk ‘de haven van hoop’.
Het is een klein en niet toeristisch dorpje. Het lijkt alsof de tijd hier in het begin van de jaren vijftig is stil blijven staan. Kennismaken met de dorpsbewoners en kijken hoe de vissersboten aan het einde van de dag terugkomen met de vangst van die dag. Juist dit niet toeristische maakt jullie bezoek hier zeker de moeite waard. Laat je verrassen door de prachtige locatie van jullie casa particular. Ook de kookkunst van jullie gastvrouw is niet te evenaren. Houd je van kreeft? Vraag haar dan om dit volgens haar speciale recept voor jullie te bereiden.

Dag 9+10: Viñales (28 km)

Voor vandaag staat het prachtige dorpje Viñales, in de Viñales vallei, op het programma. De omgeving is prachtig en wordt gevormd door bizar gevormde kalkheuvels (mojotes), tabaksplantages en grotten (bijv. de indrukwekkende grot Cueva del Indio). Het dorpsstraatbeeld kent lage houten huizen met veranda’s.

Wij hebben een tour te paard voor jullie geregeld, dé manier om de omgeving te verkennen. Zo kun je een tabaksboer bezoeken die jullie graag het hele proces van het tabak verbouwen uitlegt. Natuurlijk mogen jullie ook een sigaartje proeven. Onderweg kunnen jullie de spectaculaire en wereldberoemde ‘Mojotes’ bewonderen. Jullie verblijven in een mooie casa particular

Dag 11: Havana

Vandaag reizen jullie met de lijndienstbus weer terug naar de hoofdstad Havana. Jullie gaan op eigen gelegenheid naar de casa particular waar jullie een nachtje overnachten. Lekker nog even genieten van het oude centrum of nog wat bezienswaardigheden en musea bezoeken. Genoeg te doen in deze heerlijke stad. Wil je tips, laat het ons weten.

Dag 12+13 : Playa Larga

Na het ontbijt, vertrekken jullie met de lijndienstbus naar Playa Larga. Playa Larga is het hoofdkwartier van het nationaal park Ciénaga de Zapata. Een paradijs voor liefhebbers van het buitenleven; vogelspotters komen van heinde en verre om de uitstekende trails hier te verkennen. Het is tevens een mooie plek om te duiken. Playa Larga staat bekend om haar mooie duikspots en snorkelmogelijkheden. Jullie overnachten in een prachtige casa op het strand.

Je kunt hier lekker genieten van zon, zee en strand of een fietstochtje maken naar Guamá en het ‘Laguna de Tesoro’. Dit meer, met een totale oppervlakte van 16 km, is het grootste zoetwatermeer in Cuba. De boten vertrekken elk half uur voor een sightseeing trip rond de 10 eilandjes van Laguna del Tesoro.
Om er te komen is al een avontuur op zich: een gemotoriseerde vaart zo´n 8 kilometer over het water omzoomd met vegetatie, waar vogels graag neerstrijken. Bij het bereiken van het mini-resort in ¨La Laguna de Tesoro¨ (Meer van de Schat) komen de vrijstaande hout-en palmen constructies – verspreid over het meer – in zicht.

Dag 14: Playa Giron (36 km)

De reis gaat vandaag verder naar Playa Giron/Varkensbaai (Bahia de Cochinos) bekend van de mislukte invasie door Cubaanse ballingen in april 1961, gesteund door de Amerikaanse CIA. Deze invasie had tot doel het bewind van Fidel Castro omver te werpen. De aanval werd afgeslagen en juist daardoor dreef Castro richting de Sovjet-Unie en verder naar het communisme. Hier kun je lekker genieten van zon, zee en strand. Ook is deze plek geschikt om te duiken.

Dag 15+16: Cienfuegos (75 km)

De reis gaat vandaag verder naar Cienfuegos. Deze stad bezit een Franse flair die de stad tot één van de mooiste en meest levendige steden van het eiland maakt. Het uitgebreid gerenoveerde koloniale stadscentrum biedt vele bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld Castillo de Jagua, het op twee na grootste fort in Cuba uit de 18de eeuw, dat is gebouwd om het gebied te beschermen tegen Jamaicaanse piraten. De trein bruggen, die nog steeds intact zijn en de grachten maar ook de legende van de vrouw in blauwe gewaden, is het bekijken waard. Jullie logeren in een prachtige casa aan de Punta Gorda.

Dag 17+18+19: Trinidad (80 km)

Vandaag leidt jullie fietstocht naar het stadje Trinidad. Trinidad is in 1540 door Diego Velázquez gesticht en door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Vanuit je casa, kun je verschillende musea, kunstgalerijen en marktjes bezoeken. Het stadje leent zich uitstekend om te voet te verkennen. Maak een mooie wandeltocht door de stad, met straten van zwerfkeitjes en kleurrijke huizen.
Trinidad heeft tevens een bruisend nachtleven dat bestaat uit talrijke bars en discotheken waar live muziek wordt gespeeld. Zeker de casa de la mùsica waar in de openlucht wordt gedanst en muziek wordt gemaakt, is een aanrader. Wil je heerlijk relaxen dan is het Caribische strandje, Playa d’Ancon zeker de moeite van een bezoekje waard. Jullie logeren hier in een prachtige koloniale casa in het oude centrum van de stad, vlakbij het Plaza Mayor.

Vanuit Trinidad (21 km) kun je mooie fietstochten en/of wandeltochten maken in Topes de Collantes.. Geniet van de watervallen Salto Vega Grande en Salto Caburní. Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen. Niets lekkerder dan een frisse duik in het koele water te nemen.

Dag 20: Havana

Vandaag reizen jullie met de bus, alweer terug naar de hoofdstad van het prachtige Cuba. Bij aankomst leveren jullie de fietsen weer in en gaan jullie op eigen gelegenheid naar jullie casa. Nog even lekker relaxen op jullie laatste dag, souvenirs halen of nog even naar de stranden van Playas del Este.

Dag 21: luchthaven Havana

Onze chauffeur brengt jullie naar de luchthaven van Havana vanwaar jullie weer terug naar huis reizen.

Dag 22: Aankomst

Elektrische fiets

Sinds kort kun je onze fietsvakantie ook met een elektrische fiets doen. Lekker fietsen en als je een beetje ‘hulp’ nodig hebt, laat je de fiets even het werk doen. Vraag naar de mogelijkheden!

Fietsgids

Wij bieden tevens de mogelijkheid van een privé fietsgids die je meeneemt naar alle mooie plekjes op Cuba. Een voordeel is tevens dat hij direct kan assisteren bij calamiteiten. Boek een leuke fietsvakantie met één van onze superleuke fietsgidsen.