Groepsreis: Cuba op haar mooist

Groepsreis: Cuba op haar mooist: 23 januari 2023

Een complete rondreis door het unieke, prachtige Cuba. We beginnen in het authentieke Havana waarbij we doorreizen naar de tabaksplantages van Viñales, de schitterende natuur van Las Terrazas, waarna we de wonderschone stadjes Cienfuegos en Trinidad aandoen. Vervolgens gaan we via Camaguey naar de tweede hoofdstad van Cuba, Santiago de Cuba om vervolgens de fantasie van iedere reiziger te bezoeken: het authentieke plaatsje, Baracoa. We bezoeken de stad van de Parken: Holguin en uiteraard het culturele centrum van de revolutie; Santa Clara. Tenslotte sluiten we af met twee dagen heerlijk relaxen in het leuke 4* hotel Iberostar Bella Costa in Varadero.

Reiservaring:

“Een heel originele, avontuurlijke reis met alle ruimte voor eigen invulling. Door de begeleiding van Claudia zelf kom je in persoonlijk contact met veel allerliefste Cubanen, een uitzonderlijke gelegenheid om het land te leren kennen. Voor wie niet van de gebaande weg houdt, is dit de reis die je nergens anders zult vinden!”

Het landschap vonden we prachtig, de steden Baracoa en Santiago de Cuba en zeker! Ook de kleine(re) stadjes op de route zijn zeer charmant en de diverse facetten van de geschiedenis en cultuur zijn opvallend aanwezig. We genoten ook van de gastvrijheid van de goedlachse Cubanen. Claudia, je regelde alles onopvallend en perfect. Complimenten hoe je alles aanvoelt! Met  onze goede en leuke chauffeur, en onze gezellige reisgenoten, was het plaatje compleet.

Reiservaring:

Making it come true was nearly effortless thanks to the well-organized yet flexible and spontaneous efforts of Cum Laude Travel and director con elan Claudia Bottinga.

We began in Havana and enjoyed immersing ourselves in la vida ‘’local’’ by staying in a casa particulare, much more interesting than a hotel with tourists. Every morning we were spoiled by the proprietors with a marvelous breakfast each morning and enjoyed watching the world go by from the communal balcony.

Dag 1+2+3: Havana

Na aankomst op de luchthaven worden we door onze chauffeur naar mooie casa particulares in het hart van het oude centrum van Havana gebracht. Deze dagen lekker even bijkomen van de reis en genieten van al het moois wat de hoofdstad te bieden heeft. Geniet van de indrukken, het straatbeeld met de oldtimers, wat je nergens anders zo zult tegenkomen, de prachtige koloniale gebouwen die herinneren aan de roerige geschiedenis van het land.

De hoofdstad biedt uiteraard meer dan alleen het oude centrum. Zo vind je in Vedado, een buitenwijk van Havana, de grootste begraafplaats ter wereld en het Plaza de la Revolucion waar Fidel Castro zijn eindeloos lange speeches hield. Ook Miramar met haar prachtige huizen is een bezoekje waard. Natuurlijk mag een ritje door de ambassadewijk niet ontbreken. Genoeg om te doen en te zien in deze prachtige stad. Tijdens deze dagen doen wij een leuke sightseeing tour met een heuse oldtimer cabriolet. In de stad bieden wij voor de liefhebber tevens (facultatief) een leuke city tour te fiets en/of een wandeltour door La Habana Vieja, het oude deel van de stad. Ook is het mogelijk om een salsa danslesje te nemen.

Dag 4: Viñales

We reizen vandaag door naar Viñales, waar we verblijven in mooie casas midden in het centrum van dit mooie dorpje. De Viñales-vallei biedt een spectaculair schouwspel van unieke rotsachtige heuvels (mojotes) en talrijke unieke grot formaties.
Natuurlijk mag een bezoek aan de indrukwekkende grot Cueva del Indio, niet ontbreken. Ook hier hebben wij een prachtige tocht te paard, dwars door de tabaksplantages, waar deze regio bekend om is geworden, georganiseerd.

Dag 5: Las Terrazas

Vandaag reizen we door naar Las Terrazas. Dit is een dorpje tussen Viñales en Havana en ligt in een prachtig natuurgebied: Sierra del Rosario. Een gebied van 25.000 ha dat is uitgeroepen door de Unesco tot Biosfeerreservaat. De bijnaam van dit gebied is de ‘Regenboog van Cuba’, door de enorme hoeveelheid regen die hier valt.

Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want juist door de regen krijgen de orchideeën en andere planten volop kans om te groeien. Je treft zo’n 700 soorten in de orchideeëntuin van Soroa, waarvan het grootste gedeelte bloeit tussen december en maart. Daarnaast kun je in dit gebied veel verschillende vogelsoorten, reptielen en amfibieën tegenkomen. Je kunt hier tevens prachtige wandelingen onder begeleiding van een gids maken. Voor de avontuur-zoekers is er tevens een mogelijkheid om ‘ziplinend’ (canopy) de omgeving vanuit de lucht te bekijken. Erg leuk om te doen.

Hier verblijven wij in het mooie 4* hotel Moka, één van de meest bijzondere hotels van Cuba. Moka’s ontwerp is gebaseerd op een eigentijdse interpretatie van de Spaanse koloniale architectuur. De twee verdiepingen van het hotel waar de gastenkamers zich bevinden, staan te midden van prachtige bomen, die soms zelfs door de balkons en het plafond heen groeien. De badkamers zijn spectaculair, de ligbaden grenzen aan een glazen wand, van de buitenwereld afgeschermd door planten.

Dag 6: Cienfuegos

Vandaag gaat de reis naar Cienfuegos. Een stop in deze stad is beslist de moeite waard. Deze stad bezit een Franse flair die de stad tot één van de mooiste en meest levendige steden van het eiland maakt. Het uitgebreid gerenoveerde koloniale stadscentrum biedt vele bezienswaardigheden. Ook de trein bruggen, die nog steeds intact zijn en de grachten als ook de legende van de vrouw in blauwe gewaden, is het bekijken waard. We logeren in prachtige casas.

Dag 7+8: Trinidad

Eindbestemming voor vandaag is het mooie Unesco stadje, Trinidad waar we wederom in mooie casa particulares logeren, in het oude centrum van dit mooie stadje. Je vindt in Trinidad talrijke kleine restaurantjes waar lokale specialiteiten worden aangeboden.
Het stadscentrum van Trinidad leent zich uitstekend om te voet te verkennen. Maak een mooie wandeltocht door de stad, met straten van zwerfkeitjes en kleurrijke huizen.Liefhebbers kunnen zich in een bruisend nachtleven storten dat bestaat uit talrijke bars en discotheken waar live muziek wordt gespeeld. Zeker de casa de la mùsica waar in de openlucht wordt gedanst en muziek wordt gemaakt, is een aanrader.

Dag 9: Camaguey

De volgende bestemming is Camagüey. We maken een leuke bici-tour door de kronkelige straten van de stad om zo optimaal te kunnen genieten van de vele bezienswaardigheden. Hiertoe behoort het Teatro Principal, dat haar deuren in 1859 voor het eerst opende en is herbouwd na een verwoestende brand in 1926. Dit gebouw is de thuishaven van het ballet van Camagüey, één van Latijns-Amerika’s meest vooraanstaande dansgroepen. We verblijven in een mooi boutique hotelletje in het centrum van de stad.

Dag 10+11: Santiago de Cuba

Vandaag reizen we verder naar de tweede hoofdstad van Cuba, Santiago de Cuba. Santiago de Cuba is misschien wel de meest Afrikaanse, muzikale en hartstochtelijke stad van Cuba. Verschillende musea, fantastische monumenten en een indrukwekkende begraafplaats behoren tot de ontelbare bezienswaardigheden van de stad.
We bezoeken hier het vakkundig gerestaureerde Castillo del Morro, een 17e eeuws kasteel waarin rebellen gevangen werden gehouden ten tijde van de onafhankelijk-heidsoorlog en Museum Moncada, voormalige barakken uit de 19e eeuw die tegenwoordig een basisschool en een informatief museum over Cubaanse geschiedenis huisvesten. Daarnaast leent de stad zich uitstekend om op eigen houtje te verkennen. We logeren wederom in prachtige casa particulares, midden in het centrum van Santiago.

Dag 12+13+14: Baracoa

Vandaag reizen we door naar het heerlijke Baracoa, dit gedeelte van de reis voert ons door de provincie Guantánamo. Een prachtige tocht met supermooie foto momentjes. Baracoa is de fantasie van elke reiziger. De plaats heeft bergen (El Yunque is een 575 meter hoge tafelberg die het landschap domineert), kristalheldere rivieren, watervallen en prachtige stranden, waaronder Playa Maguana en Playa Nibujón.
Vanwege haar afzondering heeft Baracoa haar eigen unieke identiteit behouden. We logeren wederom mooie casa particulares. Tijdens ons verblijf brengen wij uiteraard een bezoek aan Yumuri. Facultief bieden wij leuke tours naar bijv. de waterval, Playa Maguana en Yunque.
Het hoogtepunt van Baracoa bieden wij graag aan: een feestje ‘como y con los Cubanos’. Een superleuk dagje uit op zijn Cubaans. Laat je verrassen. De lunch is inclusief.

Dag 15: Holguin

Voor vandaag staat Holguin op het programma. Columbus doolde hier in de buurt rond in 1492, maar het was pas in 1545 dat Holguin Stad officieel werd gesticht en haar naam kreeg. Holguin is een levendige stad, die ook wel de “Stad van de Parken” wordt genoemd. Het belangrijkste park is Parque Calixto García, dat dient als ontmoetingsplaats voor alle “Holguineros”. Het is omringd door de belangrijkste historische gebouwen van de stad, die nu omgevormd zijn tot bioscopen, theaters, musea, galeries, kunstcentra en dergelijke. Het dient als decor voor allerlei lokale activiteiten, beurzen, festivals en carnavalsfeesten. Ook hier hebben we weer prachtige, centraal gelegen, casas gereserveerd.

Dag 16: Santa Clara

We vervolgen vandaag naar het culturele centrum van de revolutie, Santa Clara. Deze levendige provinciestad heeft een aangenaam centraal park (Vidal) en is beroemd om haar connectie met Ché Guevara. In december 1958 zette hij de aanval in op een trein geladen met wapens van Batista wat het einde betekende van de greep van de dictator van het land. Ook hier logeren wij wederom bij mensen thuis.

Dag 17+18: Varadero

We logeren in het leuke 4* hotel Bella Costa. Dit leuke hotel is gelegen op een natuurlijk klif aan het beroemde, parelwitte strand van Varadero en wordt omgeven door een intieme sfeer en prachtige groene tuinen die van dit hotel een ideaal vakantieoord maken. Overal in het resort zijn open of overdekte terreinen voor sport te vinden en er is een groot zwembad aanwezig. Op het strand kun je genieten van de zee, watersporten beoefenen, proeven van de heerlijke Cubaanse en internationale gerechten in het grillrestaurant, en verfrissende cocktails en verschillende drankjes nuttigen. We verblijven hier op all-inclusive basis.

Dag 19: Havana luchthaven

Helaas komen aan alle mooie dingen een einde en moeten we alweer afscheid nemen van het prachtige Cuba. Onze chauffeur brengt ons op de luchthaven van Havana vanwaar wij aansluitend terug naar huis vliegen.

Dag 20: Aankomst

Reissom landprogramma per persoon: € 1895,–
Eénpersoonstoeslag: € 295,–

Omdat we je graag de vrijheid geven om je eigen ticket te kiezen voor je eigen prijs, bieden wij deze reis aan zonder vliegticket. Natuurlijk helpen we je graag met het vinden van een passende vliegticket. Deze service bieden wij kosteloos.

Wij reizen bij voorkeur in kleine groepen. Minimaal aantal deelnemers is zes en maximaal 18.

Het is tevens mogelijk om jullie verblijf te verlengen met een paar dagen strand. Wil je van ons een prijsopgave, laat het ons weten.

Inclusief
Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt zoals benoemd in het programma
Overnachtingen op all-inclusive basis in 4* resort Iberostar Bella Costa
Cubaans uitje ‘como y con Cubanos’ in Baracoa
Nederlandse reisbegeleiding
Vervoer met chauffeur (afhankelijk van grootte groep kiezen wij de vorm van transport)
Tours en excursies zoals benoemd in het programma
Oldtimer cabriolet sightseeing tour
Paardrijden door de tabaksplantages o.l.v. een gids (2 uur)
Transfer van en naar de luchthaven van Havana op genoemde data
Lokale vertegenwoordiging
Afdracht GGTO (garantiefonds)

Exclusief
Intercontinentale vliegticket
Reis- annuleringsverzekering
Visum (via Cumlaude € 30,– plus € 15,– administratiekosten)
Entreegelden
Facultatieve tours/excursies