Inmiddels ben ik alweer aan het einde gekomen van een heerlijke ME-time retraite en een schitterende wandelvakantie in het prachtige Andalusië. Dankbaar dat ik weer twee prachtige Cumlaude reizen mocht begeleiden.

Sinds maandag ben ik gearriveerd op het zonnige eiland Tenerife om verder te werken aan mijn boek waarin ik mijn belevenissen beschrijf van mijn camino naar Santiago de Compostela.

Retraite december 2021

Vrijdag drie december komen ze aan. Janita, Kees, Liesbeth en Mark; een mooi klein groepje waarvoor we een heerlijke ME-time week verzorgen in onze mooie accommodatie, Finca La Cañota. Tijdens de transfer van de luchthaven naar Cañota, merk ik dat iedereen er zin in heeft en er ontstaat gelijk een goede sfeer.

Als we aankomen heeft Nick, mijn camino vriend, een heerlijk diner bereid waarvan iedereen lekker zit te smullen. Na het diner doen we een uitgebreid kennismakingsrondje wat al gelijk de diepte in gaat. De openheid van iedereen verwarmt mijn hart. Het belooft een mooie retraite te worden. 

Omdat de meesten mijn boek hebben gelezen, weten ze dat ik in de winter altijd zwem in natuurwater en ondanks dat het koudebad niet in het programma zit, doen we op verzoek de volgende ochtend een dip in het koude zwembad. We starten met één deelnemer waarna aan het einde van de retraite uiteindelijk iedereen het koude water trotseert. Na het ontbijt en vrije tijd verzorgt Lourdes, onze lokale yoga juf de ontspannende yoga en meditatie in de stralende zon. De wind maakt het wat fris maar dit mag de pret niet drukken.

Tijdens onze ME-time week, maken we prachtige wandelingen waarbij een bezoek aan het Boeddhistische centrum, O Sel Ling, natuurlijk niet mag ontbreken.

Na een heerlijk vegetarisch diner wat we iedere avond serveren, gaan we met elkaar in gesprek. Naast alle andere onderdelen, zijn de gesprekssessies voor mij altijd het hoogtepunt. Het gevoel dat ik, en de groepsdynamiek die ontstaat, daadwerkelijk wat bij kan dragen, voelt voor mij als ultiem.

Omdat er drie dagen feest in het dorp is,  worden we getrakteerd op twee indrukwekkende processies. Iedereen is onder de indruk van de plechtigheden, de saamhorigheid en natuurlijk het spetterende vuurwerk.

De zeven dagen vliegen voorbij en het afscheid op 9 december is een belofte op een spoedig weerzien. ‘Until we meet again’ lieve Janita, Mark, Kees, Liesbeth, Nick en natuurlijk Wim en Miranda van Finca la Cañota.

Na het afscheid op de luchthaven, genieten we van een paar dagen vrij op het Málaga strand, de mooie wandelingen in de natuur van het fantastische Andalusië. Op 12 december haal ik de gasten op van de luchthaven voor de wandelvakantie terwijl Nick weer een heerlijk diner bereid.

Wandelvakantie 2021

De volgende ochtend vertrekken we vroeg naar de Alpujarras, een berggebied aan de zuidflank van de Sierra Nevada met idyllische witte bergdorpen. In dit gebied in Zuid Spanje hebben de laatste Moorse bezetters zich in 1492 teruggetrokken toen ze Granada verlieten. We wandelen een prachtig rondje van Pampaneira naar Bubion en Capileira, de drie mooiste dorpjes van Spanje. De dorpjes hebben een charme waar je op slag verliefd op wordt.

Voor de volgende dag gaan we naar de noordzijde van de Sierra Nevada om op een andere unieke manier te wandelen. En wel in de sneeuw van la Veleta. Voor deze gelegenheid lopen we met raquetas, speciale sneeuwschoenen, door de sneeuw. Onze professionele gids, Jesús, neemt ons mee naar de prachtigste plekjes op de sneeuwhellingen van deze berg die zich met haar 3396 meter, de één na hoogste berg van het vasteland van Spanje mag noemen. Puur genieten van de hoogte en de schitterende sneeuwvlaktes.

De volgende dag gaan we paragliden wat optioneel in het programma is opgenomen. Een prachtig avontuur waarbij we verzamelen op de landingsbaan van de gliders. We worden met een bus naar boven gebracht waarbij we al rijdend geïnstrueerd worden door onze gids Francois. Zijn grappen en heerlijke humor maken dat we de spanning even vergeten.

Bij aankomst kiezen we een grote rugzak waarmee we gelijk onze gliderpiloot kiezen. Mijn piloot is de grappige Francois. Na een korte aanloop, waar we eerst even teruggetrokken worden door de krachtige wind, vliegen we zo vrij als een vogel door de lucht. De wereld op deze hoogte, is adembenemend mooi. Nadat Francois zich ervan vergewist heeft dat ik niet bang ben en ook niet misselijk word, vraagt hij of ik wat acrobatiek wil beoefenen. Ik

ben hier nu dus ik zeg: ja. Woooohooe, wat een belevenis en wat een kracht schuilt er in de wind. Er volgen een aantal loopings die iedere kermisattractie overtreft. De ervaring is weergaloos en nergens mee te vergelijken.

Omdat de groep klein is, besluiten we de volgende dag in plaats van te wandelen, te gaan skiën in het schitterende skigebied. Een aantal neemt skiles en anderen gaan lekker vrij skiën. Geen mooiere wereld dan de witte wereld van de Sierra Nevada. Na deze belevenis, genieten we nog na op een heerlijk terrasje in het skidorp Pradollano.

De rest van de week maken we nog heerlijke wandelingen de Barranco de la Luna, het meer van Beznar en de hangbruggen van Monachil. Een week van genieten, activiteit, nieuwe avonturen en ervaringen. Kortom, een unieke wandelvakantie die zich met recht een parel mag noemen.

Wil je ook mee op onze volgende ME-time retraite of wandelvakantie? We hebben nog een paar plekjes vrij in zowel april en mei 2022: www.cumlauderetraites.nl