Naar Cuba op vakantie

Afgelopen vrijdag ben ik weer thuisgekomen van een geweldige reis naar Cuba. Ik kom inmiddels al zo’n 15 jaar op Cuba en ken het land van de tijd dat het toerisme nog maar net een beetje van de grond kwam. Er is veel veranderd en toch ook weer niet.

Als je naar Cuba op vakantie wilt, realiseer je dan dat je niet naar een gewone Caribische bestemming gaat. Cuba is uniek in haar soort en nergens ontmoet je een straatbeeld als dat van Havana en andere delen van Cuba. Dat is niet de enige reden dat het niet ‘je gewone’ vakantiebestemming is.

Cuba boeit, intrigeert, interesseert, heeft cultuur, geschiedenis en ook nog eens een prachtige natuur. De oldtimers uit de vijftiger jaren, die wonder/boven wonder nog altijd rijden, beheersen het straatbeeld. De klassiekers vergezeld door de Lada’s, uit de tijd van de Koude Oorlog, nemen je mee in de roerige geschiedenis die het land kent.

Ontdek het prachtige Cuba

De architectuur van de prachtige gebouwen die herinnert aan de Spaanse koloniale tijd, de salsa muziek die overal vandaan lijkt te komen en de bici-taxichauffeur die zijn diensten aanbiedt met zijn fietstaxi en als je geen interesse hebt, wil hij ook best dienst doen als je nieuwe ‘novio’ (vriend).

Ook het landschap in dit land, kent een onvoorstelbare diversiteit voor een land wat maar 2,5 keer zo groot is dan Nederland. De bergen van de Sierra Rosario, de tabaksplantages in het Westen, de watervallen bij het Escambray gebergte, de suikkerrietplantages en natuurlijk de Sierra Maestra waar Fidel en Ché de revolutie voorbereidden. Daarnaast is het eiland rijk aan prachtige leuke Caribische strandjes en uitgestrekte parelwitte stranden in het noorden van het eiland.

Houd je van –sportieve- activiteit? Dan is Cuba jouw land bij uitstek. Je kunt je hart ophalen want het aanbod is geweldig. Op Cuba kun je uitstekend fietsen, wandelen, duiken, paardrijden, zipline, kitesurfen en (vlieg)vissen. Ga het zelf ontdekken en ga naar Cuba op vakantie!

Je nergens druk om hoeven maken tijdens een vakantie op Cuba is heerlijk

Wat het voor ons toeristen lastig maakt is dat men niet het kapitalistisch systeem kent, zoals wij dat kennen. Dat vertaalt zich een traag opererend (overheids)apparaat en geeft je soms het gevoel dat je de hele dag ergens op staat te wachten. Niets gaat snel op Cuba en wachten is ‘a way of living’ geworden.

Daarentegen is het ook weer heerlijk om te zien dat Cubanen zich nooit ergens druk over maken. Komt het vandaag niet, dan wel morgen. Of overmorgen.
Dit is slechts een fractie van de erfenis van een wel of niet functionerend socialistisch systeem. Wil je meer weten over ‘hoe het –niet- werkt’ op Cuba? Lees dan ook mijn blog: zelf rondreizen door Cuba