Reiservaring groepsreis

Voldeed de reis aan je verwachtingen?

Ron en Christine: De reis heeft geheel voldaan aan onze verwachtingen, zelfs overtroffen!! We wisten weinig over de geschiedenis van Cuba, de mensen en het land, deze reis heeft ons een beter inzicht gegeven en ervan genoten.

Jolanda en Henk:het was een prachtige en afwisselende reis. Iets meer actie zou leuk zijn, maar dat was ook in overleg goed af te stemmen.

Kees en Lenie: Reis voldeed aan onze verwachtingen. Een tip… iets meer info over het land en leefwijze in de bus als we door een bepaalde streek rijden.

Ria en Henk: Moeilijk te zeggen. We hadden niet bepaald verwachtingen. Het was de 1e keer dat we met Cum Laude reisden. Haar werkwijze kenden we niet

Jos en Karin: Mooie reis, leuk om Cuba gezien te hebben, maar de groepsreis krijgt van ons helaas niet het predikaat “Cum laude”. Wij hadden verwacht dat de rondreis met Nederlands sprekende begeleiding, zeker gelet op feit dat Claudia als Cuba specialist zelf onze reis ging begeleiden, voorzien zou worden van bergen informatie mbt het land, historie, leefgewoonten/omstandigheden van de huidige Cubaanse bevolking en allerlei wetenswaardige informatie van zaken die we tijdens de busreizen voorbij zagen komen, waardoor de reis meer kleur/fleur en inlevingsvermogen zou krijgen.
Maar helaas bleef het bij informatie van Engels sprekende gidsen bij de afzonderlijke excursies.

Zou je vrienden, familie en kennissen aanraden op deze reis mee te gaan?

Ron en Christine: Absoluut!!!

Jolanda en Henk: Jazeker

Lenie en Kees: Zeer zeker, zou ik deze reis aanraden aan anderen.

Ria en Henk: Als mensen zelf al veel weten en ook echt interesse in het land hebben ja hoor!!

Reisbegeleiding en lokale gidsen; Voldeden de reisbegeleiding en gidsen aan je verwachtingen?

Ron en Christine: Absoluut, misschien iets meer info tijdens de busreizen.

Jolanda en Henk: Jazeker, erg goed dat je kon vertellen hoe het er echt in Cuba toe gaat. Je had aandacht voor iedereen in de groep.

Lenie en Kees: De reisbegeleidster voldeed aan onze verwachtingen.  Een gezellige positief ingestelde vrouw. Ook de lokale gidsen waren  zeer enthousiast.

Ria en Henk: we hadden graag meer fotostops gehad.

Jos en Karin: De groepsbegeleiding kon ook nog wel wat aandachtspuntjes gebruiken, maar al bij al genieten wij toch nog na van deze mooie reis!

Voldeden de excursies, lokale mensen (gidsen, muzikanten etc) aan je verwachtingen?

Ron en Christine: Absoluut!!!

De wandel- en fietstocht in Havana (Yasel) waren heel goed, uitgebreid en veel langer als verwacht. Yasel spreekt heel goed Engels en was zeer uitgebreid in zijn uitleg.

De kennis van de natuur bij Elier is duidelijk aanwezig, ook zijn Engels is prima. Hij bleek ook een uitstekende muzikant en danser te zijn……

De begeleiding van de paardentochten was goed, men was zeer opmerkzaam tijdens de tocht en hield de groep goed bij elkaar. Jammer van het incident met de paardenkar maar Osney heeft een prima vervolg aan het incident gegeven en was zeer bezorgd over de kwetsuren. 

In Santiago de Cuba was Lesbia onze gids, uitstekend Engels en heel veel kennis over de geschiedenis  van Cuba en zijn helden.

In Baracoa was Leandro onmisbaar tijdens het verblijf aldaar. Ondanks het feit dat zijn Engels zeer beperkt was, kon men toch een gesprek met hem aangaan en geweldig wat hij allemaal georganiseerd heeft voor de groep!! Fijn persoon en ondanks het negatieve vooruitzicht van zijn partner, opgewekt en hulpvaardig.

De muziek was tijdens de hele trip heel goed en in Las Terraza (de Boswachter) en Baracoa (mojito ”workshop” en de BBQ aan Rio Duaba) was de muziek van “onze 4 vrienden” geweldig!!!!! Met name de serenade in de bus was SUPER!!

Jolanda en Henk: jazeker, erg leuk om op deze manier kennis te maken met het echte Cuba Wandeling Havanaerg leuk, muv de dure koffie, maar dat was wel gelijk een goede les

Fietstour Havana erg leuk. Had alleen iets langer/meer tempo gemogen. Deze is erg aangepast op de capaciteiten/conditie van de ouderen.

Salsa les Havana – erg leuk, maar ik had verwacht iets meer te leren. De man waar ik mee “danste” had er niet zo’n zin in kreeg ik het idee.

Was het paardrijden en de bezoekjes tijdens het paardrijden onderweg naar wens? Was prima

Was de wandeling in Las Terrazas naar wens? Erg leuk

Was het paardrijden naar de waterval in Trinidad naar wens? Wandeling Trinidad (ipv paardrijden) – De wandeling was qua afstand goed te doen. de wandeling viel wat tegen omdat het niet echt een gids was die mee ging. Hij heeft niets gezegd. (we waren verwend met de gidsen bij de eerdere wandelingen in Havana en Terrazas). De waterval is misschien niet zo’n goed idee in deze tijd van het jaar, want die mocht eigenlijk geen naam hebben.

Voldeed de bicitour in Camaguey aan je verwachtingen? Erg leuk

Was de tour met gids in Santiago naar wens? Erg leuk

Was de tour naar Yumuri en Playa Maguana naar wens (Baracoa)? Was erg leuk. Ik had wel graag nog iets langer op strand gelegen. 2 uurtjes inclusief proberen eten te krijgen was wat kort. Misschien handig om als je daar naartoe gaat zelf even een paar broodjes mee te nemen.

Was het feestje bij Rio Duaba naar wens? Erg leuk

Voldeed het bezoek aan het mausoleum/museum in Santa Clara aan je verwachtingen? Goed om hier geweest te zijn

Cafe Museo Revolucion – erg leuk om hier even rond te kijken

Ria en Henk:

Oldtimer super leuk!
Paardrijden( voor ons ) leuk wat lang, maar wel de moeite in een mooie natuur. Ook een wens werd voor mij vervuld nog eens paard te rijden en hoe!!
De wandeling Ik was wel blij met mijn wandelschoenen( was nodig)!!
De fietstocht was leuk, niet zonder risico!! ( een grote stad slecht wegdek)

Santiago leuk!

Yumuri en playa Maguana leuk!! mooi strand.

Mausoleum, jammer van het verbod om foto”s te maken. Maar ,ander land andere wetten bleek. Het is voor ons allemaal goed gegaan( persoonlijk) dus hebben geen aanmerkingen over deze onderwerpen.

Accommodaties; ben je tevreden over casas en hotels?

Ron en Christine: Buiten de casa in Trinidad, waren alle verblijven prima. Zeer goede en schone onderkomen met fijne en service minded eigenaren!!

Jolanda en Henk:

Havana – erg goed
Vinales – super !!
Las Terazas (hotel) – redelijk
Cienfuegos – super !
Trinidad – matig
Camaguey (hotel) – prima!
Santiago de Cuba – redelijk  (alleen op de eerste ochtend was het brood en de koffie op en wij kwamen als laatste aan tafel, de 2e ochtend was dat meteen gecorrigeerdBaracoa – super!
Holguin – super!
Santa Clara – prima kamers en ontbijt, wat minder persoonlijk dan de andere casa eigenaren
Varadero – hotel was niets mis mee, maar niet mijn stijl

Kees en Lenie: De ene wat beter dan de andere. Allemaal schoon, met douche en toilet, airco en / ventilator. Gastvrijheid in casas en hotels prima.

Ria en Henk: Voor zo een land was dat prima!! Leuk bij de mensen thuis!!Hotels waren ook goed. Je weet dat je niet veel luxe kunt verwachten dat hoefde voor ons niet. Nee, we hebben geen feedback en hopen dat het toerisme zo families helpt er een beetje boven op te komen.