Reiservaringen

Reiservaringen

Wil je zelf een reis ervaring toevoegen? klik dan hier

Munne

We zijn weer thuis na een zeer geslaagde cuba vakantie! Alle Casa,s en 1 hotel waren allemaal goed. Eten was erg goed. Een slechte fietsdag gehad vol met lekke banden maar opgelost dankzij warme hart van de cubanen…. thanks ?

Munne

Samenvatting reiservaring groepsreis

We hebben een samenvatting gemaakt van de reiservaringen van de groepsreis, klik hier om deze te bekijken.

Evelyn en Koen

Hola Claudia,

We zijn weer veilig terug in Nederland na een fantastische rondreis van 25 dagen met onze Suzuki Jimny (top auto gezien het niet al te beste wegdek) Ik heb me als chauffeuse prima gered zoals je al voorspelde. We vonden het benzine te kort wel erg spannend en vroegen ons af of het nu erger is dan anders. Volgens de Cubanen wordt het steeds erger.

De casas waren top! Bayamo was de minste van allemaal maar wij vonden de stad sowieso niet leuk . Wel handig om vanuit daar naar Santa Domingo te vertrekken. De excursie in Santa Domingo was prachtig ! De wandel en fiets excursies in Havanna vonden wij heel leuk . Beide gidsen Javed en Bolly zeer goed.

Het laatste hotel memories was super. Wel een rare gewaarwording dat na 3 weken no hay ineens heel veel te eten en drinken was in dat resort. Prima om alle indrukken vd reis te verwerken ( en die waren er volop) maar voor ons drie dagen genoeg.

We hebben in Baracoa de waterval waarbij we eerst door een rivier moesten lopen gevonden ( samen met een oude man die ons de weg wees) zooo leuk. Baracoa is heel leuk. We hebben gelukkig niet veel gebruik hoeven maken van  de diensten van Dayana maar wij vonden haar heel aardig.

Wij hebben genoten .

Bennie en Jolanda

We zijn zondag weer veilig terug gekomen vanuit Havana.
We hebben een prachtige vakantie gehad. Mooie rondreis door Cuba. Genoten van het land, de steden, natuur en de mensen.  
Vooral ritje ter paard naar de tabaksvelden.  Prachtige wandeling door natuur naar de watervallen bij Trinidad.
Havana prachtig, vergezeld van (gids en vogelspotter) ) Charly, de mede eigenaar van de Casa in Trinidad. Dagje strand gedaan bij Trinidad, Playa Ancon, erg mooi.
Casa’s allen prima. Met name in Cienfuegos. Erg mooie ligging.  Allemaal lieve gastvrouwen. Telkens weer lekker ontbijt.

Reizen zo zelf met auto erg leuk, veel gaten in wegdek blijven ontwijken en bewust door alle dorpjes en steden gereden.
Geen pech onderweg of anders meegemaakt.

Vooral dank jullie wel voor de service en organisatie en al het goede in 2020.

Jolanda en Bennie.

Sander en Bettina

Via deze weg willen we je graag bedanken voor de geweldige vakantie die we hebben gehad.We hebben ontzettend genoten van de veelzijdigheid, gastvrijheid en schoonheid die Cuba te bieden heeft.

Op de fiets door Cuba is een mooie ervaring die we meenemen. Ook de fietsverhuur is goed geregeld.De route vinden met de app maps.me gaat over het algemeen voortreffelijk. Alleen de route van Vinales naar Puerto Esperanza wil hij je over een onverharde weg leiden wij werden ervoor gewaarschuwd en de goed kant opgestuurd door wat vriendelijke Cubanen. Ik begreep dat de mensen die we in Trinidad tegen kwamen wel daarover heen zijn gegaan bleek een heuse modderpoel. Voor de rest heeft de app ons telkens keurig van A naar B begeleid.

Het overnachten in de casas is ons uitstekend bevallen het geeft je een beter beeld hoe de mensen leven en je komt op de meest geweldige plekken. Het hotel in Yaguanabo is op zich prima wel even heel wat anders dan de casas. Vooral het ontbijt was even een omslag van al die rustige plekken naar een zaal met heel veel mensen maar de plek is prachtig. De Casa in Trinidad was even zoeken maar goed met behulp van de uiterst gastvrije en vriendelijke Cubanen hebben we het kunnen vinden. De hele buurt werd betrokken in onze zoektocht leuk om mee te maken.

Al met al hebben we een fantastische vakantie gehad. Goed geregeld dus nogmaals bedankt.

Bram, Joop Gerda en Munda

Allereerst, we hebben een top vakantie gehad. Wat een mooi land en wat een leuke plaatsen! Claudia, we hebben een zeer fijne vakantie gehad. Heel hartelijk bedankt voor de goede zorgen en voor het regelen van alles wat we nodig hadden. We zullen zeker jouw reisbureau aanbevelen.

Marloes en Ino (gezin van 5)

Onze mooie Cuba reis zit er helaas weer op. Alles is goed gegaan en we zijn weer veilig terug in Nederland.
De plaatsen waren mooi. Vinales vonden we erg mooi, wat ook gold voor de Casa daar (erg mooi en schoon). En in La Brujas was het heerlijk relaxen. En de activiteiten (autotour, fietstour, Paardrijden, Canapy en de wandeltochten) waren daarnaast super! Bedankt voor de goede zorgen en mooie reis.

Peggy (gezin van zes)

Wij zijn sinds zaterdag terug van onze reis van Cuba. Het was top, enkel het verblijf in Las Terazzas vonden we niet echt goed en was echt wel heel afgelegen, eigenlijk een beetje verloren dag. Verder willen we je zeker bedanken voor de mooie reis en de moeite die je voor ons hebt gedaan.

Wilhelmine en Karin

We hebben een fantastische reis gemaakt, optimaal genoten van de zeer vriendelijke mensen, het goede weer, de onderkomens, het lekkere eten, geweldige muziek, prachtige natuur en het indrukwekkend landschap.

Jens en Kim

Wij zijn inmiddels alweer 2 weken terug van een erg leuke rondreis door Cuba! We hebben veel gezien en gedaan en genoten van de mooie Casas waar we verbleven en de lieve mensen die daar woonden en werken, in Havana zaten we midden in het oude gedeelte wat een Top Locatie! We hebben erg genoten van alle casas en andere lokaties. Bedankt voor deze mooie ervaring!

Groetjes Jens en Kim

Machteld en Annee

Inmiddels zijn wij alweer een dikke week thuis en genieten na met onze foto’s. We kunnen terugkijken op een prachtige reis in een heerlijk land en inderdaad vol vriendelijke mensen. Je had de reis erg goed samengesteld en de voorbereiding van jou en je team was zeer goed. Eigenlijk had iedere Casa haar eigen charme en we zijn steeds zeer welkom ontvangen. 

Robert 

Het is alweer een week geleden. Maar het lijkt alweer langer terug. Ik wilde je nog laten weten dat we een heerlijke vakantie hebben gehad. Het bezoek aan Cuba is ons erg bijgebleven. Het schrille contrast tussen rijk en arm, aardige en vriendelijke mensen en de zeer mooie en groene omgeving is ons erg bijgebleven.Vooral het bezoek aan het binnenland heeft veel indruk gemaakt bij ons en zeker de kinderen. Het paardrijden was een hoogtepunt. We vinden het jammer dat we niet meer tijd aan Cuba hebben kunnen besteden. Maar we zijn zeker voornemens om dit in de toekomst nog eens te doen.Nogmaals dank voor de goede zorgen. 

Andrea en Marnick

Dankjewel voor alle goede zorgen, Cuba was een onvergetelijke ervaring. Fantastisch mooi land met blije mensen. Rondreis was een goede mix van natuur, cultuur en vakantiegevoel. Jullie persoonlijke begeleiding en betrokken contactpersonen. Heerlijk zorgeloze vakantie gehad en fijne Qtime met mijn zoon.  

Glenn en Natascha

Bij deze willen wij jullie laten weten dat tijdens onze reis naar Cuba alles zeer goed en vlot is verlopen.
Goede casa particulars, perfecte regeling met huurauto, top hotel, alles steeds correct en op tijd,…
Wij willen jullie hier hartelijk voor danken!
Als vrienden of familie naar Cuba willen reizen, zullen we niet aarzelen om jullie gegevens door te geven. 

Karien en Sander

Wij zijn net een weekje terug uit Cuba en we hebben een geweldige vakantie gehad.
Allereerst de kennismaking met Ramon, een leuke vent met wie wij goed contact hielden tijdens onze reis. 
De taxi van vliegveld naar de casa (Miquelina) was al meteen een leuke ervaring.

Miquelina is een schat van een vrouw die ons flink verwend heeft en waar wij in de loop van de vakantie nog een nachtje mochten verblijven.
Ons fietsavontuur is perfect verlopen. We hebben 1 busrit laten gaan zodat we eerder op de fiets konden stappen (Pinar del Rio-Vinales).
Dat deel van Cuba vonden wij prachtig en achteraf gezien hadden we daar nog veel langer willen fietsen. 

Leuke en spontane ontmoetingen onderweg (de Cubanen in het spaans en wij in het engels… maar gek genoeg begrepen wij elkaar).
De casa’s waren prima geregeld.. van eenvoudig tot luxe, allemaal prima verzorgd.
De casa in Puerta Esperanza was ook perfect. Mooi huis met heerlijk uitzicht en wat betreft de kreeft van Maite heb je echt niets teveel gezegd… de lekkerste maaltijd van onze vakantie en wat een leuke vrouw, heerlijk mee gekletst.

In Playa Larga wel even moeten zoeken naar onze casa, maar na verschillende keren vragen toch gevonden. 
Ook weer zo’n fijn huis aan zee en waar de schoondochter heerlijk voor ons heeft gekookt.

Trinidad is trouwens prachtig! We hebben een mooie route naar Santa Clara gereden, een levendige stad met weer een heel andere uitstaling als de andere plaatsen die we hebben bezocht.
Wat een prachtige casa met een hele leuke ontvangst. Sander was die dag jarig en hij werd onthaald met een prachtige taart en een fles wijn die we met alle aanwezigen (man of 10) hebben verorberd.

Nog een nachtje Havana en toen was de vakantie alweer voorbij. Ook casa Andrea was erg leuk. Lekker aan de rum gezeten met Andrea en haar man (Pedro), met boekje ‘hoe en wat in het spaans’ hele leuke gesprekken gehad. De kamer waar we sliepen was een tikkeltje benauwd maar de gastvrijheid maakte alles goed.We werden opgehaald met weer zo’n prachtige oude auto en uitgezwaaid door Andrea, Pedro en Ramon.

Met een tikkeltje weemoed en prachtige herinneringen en ervaringen hebben wij weer afscheid moeten nemen van het mooie Cuba.
Bedankt Claudia, Ramon, Rusman (fietsen) en alle lieve mensen die ons zo hartelijk hebben ontvangen in hun huis. 

Demian en Nancy:

Om te beginnen onze complimenten voor de samenstelling van de reis en voor de locaties en vooral de casas. Ik denk dat je overal zo’n beetje met de mooiste/fijnste casas samenwerkt. En ze kennen je bijna overal heel goed.Bijgaand een korte impressie: Topes de Collantes was geweldig qua natuur, wandelen, watervallen.
We hebben daar alle wandelingen zelf gelopen, we konden een kaart lenen van het lokale infocenter. Santo Domingo: Heel relaxed verblijf gehad met prima eten. Goed verzorgd allemaal door de casa eigenaar.
Baracoa: Mooie casa, mooie natuur in de omgeving, mooie muziek ’s avonds, lekker gedanst!


Janet en Richard:

De verzorging bij de casas overtrof bijna overal onze verwachtingen. Iedere keer weer een lekker ontbijt met veel vers fruit en sap, veel beter dan in de hotels! We hebben ook een paar keer ’s avonds gegeten in diverse casa en dat was iedere keer ook heel goed. Daar kunnen de hotels echt niet aan tippen! 
We hebben echt een geweldige reis gehad, heel veel meegemaakt, gezien, ervaren en genoten! Cuba is een mooi en verrassend land, anders dan anders in veel opzichten, heel afwisselnd. Jij hebt daar een prima netwerk van casas en contacten! Dat alles heeft zeker positief bijgedragen aan onze reis.


Edith en Ulrich: 

Ramon had gezorgd dat er een bicitaxi klaarstond om naar de casa te gaan. We hebben er ook een tour mee gedaan waardoor we in een middag alle bijzondere plaatsen van Ché Guevara konden bezoeken. Vandaag stond Ramon wederom op ons te wachten. Echt, hij zorgt heel goed voor de reizigers, ook op de achtergrond!! Everything was perfect, hebben we hem gezegd. Dat geldt ook voor jou, dankjewel!!! Goed team zijn jullie! 

Jappie en Gabriella

Al weer een paar weekje s terug van een prachtige rondreis door Cuba. Wat was het mooi en wat was het warm! Hierdoor wel een paar dagen heerlijk kunnen vertoeven op de mooie stranden die Cuba rijk is. Hoogtepunt: snorkelen bij Playa Larga. Waar we tegelijkertijd ook de mooiste Casa van onze vakantie hadden.Wat is er relaxter dan ’s morgen ontbijten op een mooi dakterras met uitzicht over zee! Het ultieme vakantiegevoel.

Hoogtepunten:

Andere hoogtepunten van onze vakantie waren: Paardrijden in de vallei van Vinales (super geregeld door de Cubaanse meneer van onze casa), slenteren door de schitterende en vooral zeer verschillende steden, heerlijke mojito’s drinken, kilometers autorijden zonder een andere auto te passeren maar wel een paardenkar en/of fietser, de prachtige bergweg naar Baracoa waar net een behoorlijke regenbui er voor had gezorgd dat er heel wat puin op de weg lag.

Baracoa

In Baracoa werden we onverwachts in een andere Casa ondergebracht, een paar huizen verderop. Hier konden we ’s avonds ook eten. Deze 3 avonden het lekkerste eten van de hele vakantie gehad! Wat een super kok! Ook het lokale gerecht ’tetis’ mogen uitproberen. Hele kleine visjes die na de eerste volle maan in augustus geboren worden in een rivier in Baracoa. Al met al een super vakantie, te veel belevenissen om allemaal te beschrijven. 
Bedankt voor deze prachtige reis Claudia en collega’s! 

Deelnemers groepsreis Oost Cuba

Een heel originele, avontuurlijke reis met alle ruimte voor eigen invulling. Door de begeleiding van Claudia zelf kom je in persoonlijk contact met veel allerliefste Cubanen, een uitzonderlijke gelegenheid om het land te leren kennen. Voor wie niet van de gebaande weg houdt, is dit de reis die je nergens anders zult vinden! Dit voorjaar genoten we volop van de rondreis door Oost-Cuba.

Baracoa en Santiago de Cuba

Het landschap vonden we prachtig, de steden Baracoa en Santiago de Cuba en zeker! ook de kleine(re) stadjes op de route zijn zeer charmant en de diverse facetten van de geschiedenis en cultuur zijn opvallend aanwezig. We genoten ook van de gastvrijheid van de goedlachse Cubanen. Claudia, je regelde alles onopvallend en perfect. Complimenten hoe je alles aanvoelt! Met Boris, onze goede en leuke chauffeur, en onze gezellige reisgenoten, was het plaatje compleet. We verheugen ons erop om ook de rest van Cuba te verkennen!

‘’Travelling to Cuba was a lifelong dream.

Making it come true was nearly effortless thanks to the well-organized yet flexible and spontaneous efforts of Cum Laude Travel and director con elan Claudia Bottinga.
We began in Havana and enjoyed immersing ourselves in la vida ‘’local’’ by staying in a casa particulare, much more interesting than a hotel with tourists. Every morning we were spoiled by the proprietors with a marvelous breakfast each morning and enjoyed watching the world go by from the communal balcony.


Holguin, Gibara, Baracoa, Bayamo, and Santiago de Cuba

Traveling east to the former Oriente, we spent days in Holguin, Gibara, Baracoa, Bayamo, and Santiago de Cuba. Each location was unique, and we learned that in Cuba, everything is possible from hour to hour.  What you often lack in western comforts is made up by tropical hospitality.
The paladares served lovely meals, with gambas and lobster, chicken and lamb. The Casas di Trova provided music and dancing every evening and a chance to mingle with the locals and understand the magic and paradox of this very special country. 
I am already imagining my next visit as I listen to Celia Cruz and twirl around my house.’’ 

Naam: Jessica en Adriaan

De opbouw van de fietsreis zoals we hem uiteindelijk hebben vastgelegd was perfect, met goede timing van rustdagen op de juiste momenten onze complimenten daarvoor.
Ook de casa’s waren top, mensen zo vriendelijk en de locaties geweldig. Wat ik tot slot nog wil toevoegen is dat de lokale Cumlaude medewerker Boris geweldig is, echt een gids van goud. 

Naam: Marc en Pascale

De lokale opvang bij aankomst door Boris en Angelica was perfect!!Echt goede medewerkers !!
De casa die er echt wel positief boven uitstak qua service en inspanningen was de casa in Playa Larga. Zij deed echt alles om de gasten goed te ontvangen. 

Naam: Brigitte en vijf collega’s

We hebben met ons zessen een super vakantie gehad. Lokale Cumlaude medewerker Boris was een geweldige gids, die het echt probeerde om het ons naar de zin te maken. We hebben gedurende deze vakantie zo’n 200 km gefietst en 60 km gewandeld. 

Naam: Monique vd Tuijn 

Mijn geweldig reis door Cuba
Havana was geweldig. Fredy is een hele fijne vrouw. Ondanks dat ik geen Spaans en zij geen Engels spraak hebben elkaar goed begrepen. De eerste dag heb ik paard gereden. Het was een echte toeristische toer. Ik ben die dag met 2 Nederlander met de auto naar de grot gegaan en heb in hun Casa (Villa Hajdée Chiroles) gegeten. Heel gezellig.Las Terrazas was erg mooi. Ik vond Trinidad wel het mooiste stadje van Cuba. Btw ik heb me nergens onveilig gevoeld en vond het heel fijn dat er geen bedelaars waren. De mensen zijn allemaal super aardig en behulpzaam. 

Pico del Turquino.

Het was een geweldig wandeling/klim de eerste dag met een groep van 8. Ik vond het goed georganiseerd. Eten was goed. Ik heb zelfs goed geslapen in tegenstelling tot anderen die het koud hebben gehad of geen oog dicht hebben gedaan. De volgende dag naar de top. De weg erheen is zeker te doen.In Havana stond mijn eigen taxichauffeur alweer op mijn te wachten. Fijn dat hij zo betrouwbaar is. Ik kon zo door naar bed. Terug naar het kampement vond ik al zwaarder maar ik moest die 8 km naar beneden.

De laatste dag: Boris heeft een verrassing voor mij. Hij komt me ophalen met een oude Ford uit 1920. Geweldig. We hebben veel bekijks als we naar de luchthaven rijden.Ik had het allemaal niet willen missen en ben blij bij jullie geboekt te hebben. Dit was mijn eerste trip alleen. 
Super bedankt en succes met jullie reisorganisatie! 

Naam: Tonny en Kees

Beste Claudia,Nog nagenietend van onze geweldige reis naar Cuba….De prachtige fietstochten en de mooie steden…cultuur , heerlijke kreeft en de ontzettend vriendelijke cubanen.Je hebt ons in de casa’s en dorpjes de cubanen laten ontmoeten.Heel erg bedankt dat je voor ons de reis op maat hebt gemaakt met onze wensen..het was helemaal top!  

Naam: Monique

Weer thuis van weggeweest. We hebben een geweldige tijd gehad.En Andrés heeft goed voor ons gezorgd. Hij is werkelijk een topper zeker wat de danslessen betreft!Ook de Spaanse lerares was ontzettend aardig.We hebben genoten van alle plaatsen en de meeste Casa’s waren erg leuk.Monique van Dijk 

Naam: Lut en Peter

Beste Claudia,Graag willen wij jullie hartelijk bedanken voor de fantastische reis die mij mochten beleven dankzij de fantastische organisatie van jou en je medewerkers. Alles was tot in de puntjes georganiseerd, Mooie casa’s en bijzondere hotels ( oa in Zapata en Cayo Levisa), Ramon was er altijd voor ons en met de glimlach.Cuba heeft ons kunnen bekoren, hoewel de armoede wel aan de ribben blijft plakken…Wij beginnen alvast te sparen voor een volgende reis… Doen jullie ook andere landen?Met een warm Cubagevoel (salsa in de oren, moijito in de mond, sigaar in de neus) groeten wij u…Een dikke dankjewelLut en Peter  

Naam: Karin en Ronald 

Lieve ClaudiaDe meest fantastische en bijzondere reis van ons leven tot nu toe mochten wij beleven op Cuba..Onze beleving van de casas:Lieve mensen die een aantal jaren in Duitsland gewoond en gewerkt hebben De gastheer spreekt verstaanbaar Duits Ze zijn erg trots op hun Casa en hun dochter die overal aan de muren hangt Bij binnenkomst een lange gang die je langs de prominente aanwezige stereo apparatuur in de even zo prominente mooie huiskamer begeleid naar jouw kamer …Goed verzorgd en schoon met een heerlijk bed Ontbijt is goed verzorgd en er wordt steeds gevraagd of je genoeg hebt en hoe je je eitje wilt eten.

Auto bewaker

Ook onze auto werd goed bewaakt Toen we s’morgens weer verder door moesten zagen we blij verrast dat de “auto bewaker” onze auto helemaal schoon gepoetst had en zagen we aan zijn gezicht hoe blij hij met onze reactie was ..Voor het avondeten werden we persoonlijk voorgesteld aan Richard van Casa Richard een paar huizen verder in de straat Super verzorgd en we voelden ons koning te rijk aan de prachtig gedekte tafel voor 2 in de zwoele mooi verlichte achtertuin Het was super fijn om te mogen slapen en eten bij deze fantastische mensen

Sergio haalde ons bij Casa Aurora op alvorens eerst een auto bewaker te regelen Al rijdend en kletsend met onze koffers over straat kwamen we aan bij het huis van Sergio en Klara Wat ons opviel was het ontzettend schoon en fris ruikende huis vol met glanzende meubels uit de jaren 70 Sergio spreekt zeer goed Engels , later bleek dat hij daar ook naast Russisch les in geeft op een school en privé les in z’n vrije tijd De lakens van ons bed waren krakend schoon, gesteven en gestreken. Ons ontbijt was fantastisch verzorgd en eigenlijk voor ons soms wat veel.Om ons op het gemak te stellen heeft Sergio ons door de buurt geleid en van alles verteld over de omgeving en Cuba zelf.

Verjaardagsfeest

Hij nam ons zelfs mee naar een verjaardagsfeest van zomaar iemand die een feestje gaf in het naburige salsa tentje waar naast een vrouwen band heerlijke mojitos geschonken werden Het leuke van deze toevallige Casa was dat we een pakketje make-up uit Nederland moesten afgeven voor iemand in die omgeving Laat nou Sergio deze dame als collega gehad hebben.. Even bellen en de volgende dag stond deze dame voor de deur en was ook net zo snel weer weg achterop de brommer van haar zoon Klara de vrouw van Sergio heeft jarenlang een goede baan gehad en was na jaren trouwe dienst ontslagen, dit had zo een impact op haar dat ze zich helemaal gestort heeft op hun Casa en alles er om heen Ze is ontzettend lief en zorgzaam Het hele huis ademt naar liefde en warmte Wij hebben ons hier heerlijk gevoeld Wanneer je meer dan een nacht bij mensen thuis verblijft dan bouw je echt een band op ” Cuba en de mensen “Ze zitten in ons hart Alle Casa’s hebben we genoten En stuk voor stuk zo lief en zo zorgzaam We zouden zo weer gaan..Liefs Karin & Ronald 

Naam: Wim en Ria

We hebben super genoten van onze rondreis door Cuba, alles was tot in de puntjes verzorgt!! Ook het verblijf bij de Casa,s is ons zeker prima bevallen. Als ze vragen waar we geboekt hebben, zullen we jullie zeker aanbevelen.Ben inmiddels in met het fotoboek begonnen en als hij t.z.t.klaar is stuur ik hem online naar je door. Misschien vind je het leuk om het even door te bladeren.Rest ons nog jullie fijne dagen toe te wensen en wie weet tot ziens.Groetjes Wim en Ria  

Naam: Corine Bakker

Corine heeft tijdens haar reis naar Cuba hele mooie foto’s gemaakt en deze wil ze graag met ons en jullie delen!klik hier om naar het fotoalbum van Corine te gaan.

Naam: Christina

Cumlaude Travel is dè reisorganisatie bij uitstek voor reizen op maat! Als echte Cuba specialist is Claudia de aangewezen persoon om uw droomreis naar Cuba te organiseren. Rekening houdend met uw wensen en budget weet zij iets anders te bieden dan de standaard. Zij is steeds op zoek naar plekjes, die weliswaar nog onbekend zijn, maar zeker de moeite waard. Samen met de must-see`s van Cuba staat dat garant voor een onvergetelijke reis. Passie, kwaliteit en oog voor de wensen van de klant, dat is waar Cumlaude Travel voor staat. 

Naam: Els, Sacha en Luc

Hallo Claudia,Vanwege alle drukte bij terugkomst, heb ik je nog niet eens geschreven om je te bedanken.Alles is uitstekend verlopen. Geen enkel probleem met de auto of met de overnachtingen. Prima geregeld en Ramon ter plekke in Havana was erg behulpzaam.Bedankt voor je perfekte organisatie 

Naam: Koen en Martijn

We zijn ondertussen weer aan Nederlandse temperatuur en daglicht gewend.Het was een hele leuke reis op Cuba. Dank voor alle zaken die jullie goed hadden geregeld. Hierbij onze feedback:  Havana: prima onderkomen, goede lokatie, vriendelijk, koffer/tas kon achterblijven, kregen telkens de modernste hoge kamer met nieuwe airco.Trinidad: goede lokatie, gastvrij, we kregen twee gekoppelde kamers, de mevrouw serveerde heerlijke eten.

Las Terrazas, Pinar, Vinales, Puerto Esperanza, Cayo Leviso

Las Terrazas: ruime hotelkamer, prachtige wandellokatie, kabelbaan helaas niet operationeel, ontbijt was iets minder.

Pinar: ondernemende eigenaar, goed eten, lawaaiige airco.

Vinales: goed onderkomen voor fiets en mens, veel aanbod van kamers, goede restaurants, leuke paardrijtocht met Carlos

Puerto Esperanza: mooiste huis van het dorp, zeer gastvrij.

Caya Leviso: geweldig relaxte plek, mooie bungalows, overvloedig eten. Vertegenwoordiging ter plekke en service van de fietsverhuurder waren prima. Fietsen zonder gids is wat ons betreft goed te doen. Ondanks ons weinige Spaans en het gebrek aan bewegwijzering vonden we meestal snel de route of de casa. Alleen bij aankomst in Cabanas kon niemand ons aan agua helpen. Dat is trouwens wel een tip voor volgende fietsers: koop altijd bijtijds een grote fles water als je langs een benzinepomp komt. 

Naam: Maria en Rini rondreis Cuba:

Alweer een paar dagen thuis, langzaam landen we weer in ons eigen landje. Thuis van een indrukwekkende reis door Cuba. Wat hebben we enorm genoten. Genoten van de cultuur in de steden, Havanna, Trinidad, Santiago en ook van de prachtige natuur en de heerlijke stranden.
Dit alles was mogelijk door de perfect georganiseerde reis. Alles klopte en daar waar het even niet klopte (een taxi die ons niet kwam ophalen in Santiago) werd geregeld door de uiterst behulpzame Raymond. Raymond leidde ons ook rond op de eerste dag in Havanna. Een mooie ervaring. Raymond stond ook op de luchthaven met een bordje Cumlaudetravel. Een veilig gevoel zo na een lange vliegreis.
Het enige minpuntje was misschien de temperatuur. Elke dag 35 tot 40 graden. Zo leerden we wel om rustig aan te doen!!
Kortom een mooie reis met indrukwekkende hoogtepunten. Uitstekend georganiseerd door Claudia; Cumlaudetravel. Je doet de naam eer aan!  

Naam: Groep, 6 dames Genève, Wenen, Amsterdam:

Ik wilde je nogmaals namens al mijn vriendinnen bedanken voor de organisatie van onze Cuba reis, die voor iedereen een groot succes is geweest.Alles is goed verlopen, het parcours was perfect: misschien hadden we een dag meer in Cienfuegos doorgebracht, dat vond iedereen een leuke stad.De hotels waren alle uitstekend, goed gelegen en comfortabel. Vooral de 2 casas in Trinidad en Santa Clara zijn ook uitstekend bevallen.Ik dank je voor al je medewerking en moeite om mijn wensen zoveel mogelijk tegemoet te komen en voor mij zal deze verjaardag altijd onvergetelijk blijven in mijn herinnering.Ik wens je veel succes en hopelijk tot ziens (in Cuba ???).Hartelijke groeten uit Genève  

Naam: Mark& Linda:

Wij kunnen niet anders zeggen als dat wij een FANTASTISCHE reis hebben gehad wat compleet voldeed aan onze wensen maar ook onze verwachtingen.Een heel mooi land met fantastische oude steden, geweldige natuur, vriendelijke mensen en ook hele mooie stranden. Echt we hebben 20 dagen volop genoten. Met Ramon door Havana de oude binnenstad bekijken, paardrijden in de vallei van Vinales, de reusachtige prehistorische muurschildering, de stranden bij Playa del Este en Playa ‘d Ancon, de oude binnenstad van Trinidad en nog zoveel meer echt zo ontzettend mooi!! Dit hadden we allebei nooit willen missen.

Dolfijnen

En natuurlijk Linda haar cadeau, echt super gaaf om met Dolfijnen te zwemmen, ze wist helemaal niets tot de maandag zelf maar ze was echt super blij verrast. Wij willen je ook echt bedanken voor je meedenken en je inzet, je hebt onze wensen en eisen perfect vertaald naar onze reis. Echt super bedankt, alle hotels waren mooi, schoon, netjes. We zullen ook iedereen aanbevelen om naar Cuba te gaan als ze dit nog eens willen doen en dan zullen we ook zeker aangeven dat ze het via Cumlaude Travel moeten gaan boeken!! We zullen op Facebook ook nog even een berichtje sturen naar jullie pagina, zodat iedereen ook weet wie jullie zijn!Nogmaals super bedankt voor deze onvergetelijke vakantie. Dit is wat wij graag wilden.Groeten Mark en Linda  

Naam: Paulo en Astrid: 

We hebben een geweldige reis gemaakt met het mooiste weer van de wereld. Het is heel raar om oud en nieuw te vieren op een dakterras in Vinales bij dertig graden. Heel surrealistisch, maar zeker niet vervelend. We vinden Cuba een mooi en fascinerend land. Maar we werden allebei ook wel geraakt door de sterke aanwezigheid van het communisme, het is echt alom aanwezig. De contrasten in het land zijn op ieder vlak enorm, en worden naar ons idee alleen maar groter. De scheiding is niet zo zeer arm en rijk, maar wel zij die in het tourisme werken en zij die dat niet doen. We hebben door ons contact met gidsen en toevallige ontmoetingen een aardig beeld gekregen van het Cubaanse leven en dat is niet altijd en voor iedereen positief.

Prachtige reis

We hebben een prachtige reis gemaakt. Het ging prima met geld, we hadden genoeg mee en konden overal veilig en netjes wisselen. De mensen waren overal ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Dat is een van de goede gevolgen van het communisme. Natuurlijk zijn we ook hier en daar wel in de toeristenvallen getrapt: Te veel betaald voor een taxi die een enorme omweg maakte en op de meter betaald wilde worden, restaurants die meer vroegen voor een eenvoudige rijst lunch dan elders voor een topmaaltijd. Maar de schade bleef overal beperkt.Groeten en onwijs bedankt voor een mooie reis naar Cuba!Astrid en Paulo  

Naam: Karin de Wit:

Claudia is een super-enthousiaste reisleidster, die ons een geweldige vakantie op Cuba bezorgd heeft!
Doordat Claudia het land en de mensen zo goed kent, was zij in staat om ons ook dingen ‘buiten de geijkte paden’ te laten zien! Cuba heeft mede dankzij haar inzet een onuitwisbare indruk op ons gemaakt: we hebben veel gezien en beleefd, zonder dat het programma overladen was: cultuur, historie, natuur.
Kortom: Cuba met Cum Laude: DOEN!! 

Naam: Ruud Smit:

Wij hebben met acht vrienden een rondreis gemaakt door het westelijke deel van Cuba georganiseerd door Claudia c.q. Cum Laude Travel. Alles was piekfijn geregeld vanaf het begin tot het einde. Wij hebben kennis gemaakt met de historie, cultuur, bezienswaardigheden en de lieve mensen in Cuba. Kortom een “Cum Laude” vakantie!!  

Naam: Cor Wijker:

Wij hebben nu enkele keren reizen geboekt bij Cum Laude Travel en wij waren hierover zeer tevreden! Dit zal in de toekomst vaker gebeuren en doen vast weer zaken met elkaar.  

Naam: Renske Vriesema:

Cum Laude Travel heeft voor onze personeelsvereniging een prima reispakket samengesteld naar Bareclona, voor 50 mensen.
Na deze goede ervaring heb ik haar gevraagd om ook mijn vakantie naar Spanje voor me te organiseren. Andermaal prima pakket, helemaal naar mijn smaak, goede prijs-kwaliteit verhouding. Kortom een aanrader!! 

Naam: Monique Schilt 

Soms ontroerd, verbaast, aangenaam verrast, ogen uitgekeken en vaak wanend op een filmset uit lang vervlogen tijden terug uit het mooie Cuba. Wat een contrast met het vrije en vooral rijke Nederland. Mensen vriendelijk lachend, en salsa dansend op straat! Veel armoede gezien. Schrijnend om te zien! Allemaal met bijna lege koffers terug gekomen! Niet te geloven dat je als tandarts daar 20 euro in de maand verdiend en een jeans voor 35 euro in de winkel ligt! Bedankt Jacqueline Lutz, Renske en Anne, Cor Wijker, Astrid de Gooier en natuurlijk Cumlaude Travel voor een ongelofelijke mooie bijzondere reis. Nieuwe vriendschappen gemaakt en oude weer stevig aangehaald. Een aanrader!!  

Naam: Renske 

Ook deze reis naar Cuba was weer fantastisch. Alles er op en er aan. Het land, de mensen, de gids en de casa particulares, alles weer prima in orde!  

Naam: Jacqueline Lutz 

Wat heb jij feilloos aangevoeld wat de moeite waard is in Cuba. Een onvergetelijke ervaring was dit, tot onze stomme verbazing steeds iedere dag de dag ervoor overtrof. Van paardrijden tussen de plantages tot kreeft eten op het strand. Fantastische gids en perfecter reizen dan met de mini-van + zeer aardige Cubaanse gids die je had geregeld bestaat denk ik niet. Thnx!  

Naam: Marion 

Lieve Claudia,
Wat een bofkont was ik om een reis naar Barcelona te winnen maar wat een bofkont was ik ook dat Cum Laude Travel alles heeft geregeld ! ALLES was perfect. Het vervoer, het hotel ( zeer aardige, behulpzame mensen) , de ligging van het hotel ( kon gewoon niet beter ) De kamer (superschoon) , Het dakterras met zwembad ( waanzinnig uitzicht )…Het was een GEWELDIG weekend ….Claudia, DANK met hoofdletters..Liefs, Marion 

Naam: Cor en Monique Wijker 

Lekker in januari 2013 8 dagen naar Sharm El Sheik geweest in Egypte. Weer goed geregeld door Cumlaude Travel! Bedankt Claudia! Een goed begin van het nieuwe jaar   

Naam: Alma Arslanagic 

Al een dikke week thuis, en nog steeds vol van mooi herinneringen aan een fantastische en onvergetelijke avontuur op Cuba. Lekker gedanst op dansschool met professionele leraren, lekker getoerd door het land en met lokale mensen gesproken, heerlijk gegeten op plekjes waar je als gewone toerist niet eens kan verdwalen, dagje authentiek strand waar gewone toeristen niet komen…. te veel om op te noemen. Goed geregeld Cumlaude Travel. Na de vorige ook zo prachtige vakantie in Barcelona heb je deze ook super geregeld. Ik verheug me al op het volgende avontuur ;-). Gracias mi amiga  xxx Liefs Alma  

Naam: Barbara de Visser 

Claudia van Cumlaude Travel was onze reisleidster tijdens onze rondreis op Java en Bali. Mede door haar organisatie- en improvisatietalent, haar enthousiasme en haar nooit afnemende positiviteit en energie is deze reis voor ons een onvergetelijke reis geworden!  

Naam: Pieter 

Hallo Claudia, mijn zakenreis naar Barcelona was mede zeer geslaagd omdat jij een perfect hotel had geregeld wat mooi centraal gelegen lag in de stad. Zeker door het mooie weer wat ik toen had kon ik heerlijk genieten van het zwembad en een lekker Spaans biertje op het dakterras van mijn hotel.
Binnenkort ga ik waarschijnlijk weer naar Barcelona dus is er weer werk aan de winkel voor jou.
Heel veel succes verder met je mooie uitstapjes en graag tot ziens!
Groetjes van Pieter.  

Naam: Lizanne Bellinga 

Ik ben nu 2 keer met collega’s, onder leiding van Claudia van Cumlaude Travel, naar Barcelona geweest. In 1 woord GEWELDIG!! Claudia kan je de stad in slechts 3 dagen laten zien en toch het gevoel geven dat je er al jaren woont! Het ene moment slenter je door de bekendste straten van Barcelona, zoals de Ramblas en even later zit je op een afgelegen pleintje heerlijke tapas te eten met het geluid van een straatmuzikant op de achtergrond. Niets moet, alles mag. Alle ‘must sees’ kunnen bezichtigd worden, als die behoefte er is. Dat maakt het heel persoonlijk en een unieke belevenis. Cumlaude Travel, bedankt!!  

Naam: Arnold Kremer 

Hoi Claudia, bedankt voor de prachtige ervaring in Barcelona. Het was een mooie balans tussen cultuur en plaatselijke horeca. Ik weet zeker dat we onder jouw begeleiding op plekjes zijn geweest die gemiddelde tourist nooit heeft gezien.Arnold