Pas als gewone dingen ineens niet meer gewoon zijn, zien we pas hoe bijzonder gewone dingen zijn’

Seven years in Tibet. Wie kent de film niet. Ik herinner me nog goed dat ik deze indrukwekkende film zag over de vlucht naar Tibet in 1944, van Heinrich Harrer. Het moment dat hij de stad Lhasa betrad, voelde voor mij alsof ik in zíjn schoenen stond. Hoe indrukwekkend en adembenemend vond ik deze stad. Ik weet nog dat ik dacht, ‘daar ga ik nog eens heen’. Dit wil ik in het echt ervaren en zelf voelen.

In 2004 kreeg ik een burn out. Een leven lang leven op ratio, vroeg dan eindelijk zijn tol. Ratio welke ik mezelf, een op en top gevoelskind als een vorm van zelfbescherming had aangemeten, kon me niet meer redden. Als kind had ik al snel ontdekt dat er in ons gezin geen ruimte was voor gevoelens en emoties. Mijn vader was een product van de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en discipline en autoriteit was onze orde van de dag. Ik ging onderuit en ik ging goed onderuit. Het actieve mens wat eindeloos door kon gaan, kon letterlijk niets meer.

Na een periode van circa driekwart jaar uit mijn werk, waarvan ik in de eerste instantie bij mijn werkgever had aangegeven ‘ik heb even een paar dagen rust nodig’, kwam ik met hulp, en intensieve begeleiding van een haptonoom weer terug bij wie ik in essentie ben. Ik was de film over Harrer niet vergeten en steeds meer voelde ik dat ik mijn droom moest waar maken. Terug naar mijn essentie, mijn basis.

De eerste keer dat ik in de straten van Lhasa liep, was overweldigend. Kinderen spelend in de straten, de oude lieve pelgrims prevelend en draaiend met hun gebedsmolentjes, de monniken in rode gewaden, de vredelievende uitstraling van de mensen die ik ontmoette. Ook de Himalaya was adembenemend en nog mooier dan ik me had voorgesteld. ‘Waar hemel en aarde elkaar ontmoeten’ is voor mij beslist geen understatement. De stilte en puurheid, onmogelijk om vast te leggen op een foto. Deze kun je alleen maar voelen door er te zijn. 

Nu 2020, het Corona tijdperk, heb ik veel tijd om stil te staan bij alles. Wat zijn waarden, wat is belangrijk, wat wil ik en waar word ik blij van. Voor velen blijken de waarden die ze hadden, ineens niets meer waard afgetekend tegen de setting van vandaag. Deze setting is vreselijk maar doet ons tevens realiseren wat werkelijk belangrijk is. Vriendschappen, liefde, gezondheid, zorgen voor elkaar en elkaar helpen.

‘Pas als gewone dingen ineens niet meer gewoon zijn, zien we pas hoe bijzonder gewone dingen zijn’

Wil je spiritualiteit ontdekken en met mij mee naar het Dak van de Wereld. Blijf dan op de hoogte wb onze spirituele reizen in 2021 naar Tibet en schrijf je in voor onze nieuwsbrief: info@tibettravel.nl, vermeld in het onderwerp: spirituele reizen Tibet