Vrij zijn; op eigen gelegenheid reizen door Cuba?

Vaak ontmoet ik reizigers op Cuba die op eigen gelegenheid rondreizen.
Helaas blijkt dit vaak een grote desillusie en teleurstelling tot gevolg te hebben. Men is vaak niet voorbereid op de totaal andere wereld die men tegenkomt en wordt zich op een onaangename manier bewust van de verschillen tussen communisme en kapitalisme.

Het leven en de denkwijzen van Cubanen is totaal anders dan die van ons. Het grootste verschil is wel dat wij denken in mogelijkheden waar de gemiddelde Cubaan hier helaas vaak niet toe in staat is. Ook is vertrouwen niet een vanzelfsprekendheid en is geld een zeer belangrijke motivator om een goede dienstverlening te geven.

Hoe vertaalt zich dit tijdens een vakantie naar Cuba?

Hieronder een paar voorbeeldjes gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen.

De casas particulares waar je terecht komt, zijn niet van de kwaliteit zoals wij het graag zien. Daarbij moet je denken aan hygiène, geen warm water en een mager ontbijt. Hierdoor is de prijs/kwaliteitverhouding behoorlijk uit balans.

Heb je van te voren een casa particular in Nederland geboekt? Dan komt het regelmatig voor dat je bij aankomst naar een andere casa wordt gebracht. Vaak zijn de foto’s die gepresenteerd zijn op de website als ‘lokkertje’ bedoeld.

Ter plekke, op de bonnefooi, een hotelovernachting boeken?

Als je denkt dat je een mooie (last-minute) prijs krijgt op Cuba door op de bonnefooi een hotelovernachting te reserveren, dan kom je van de koude kermis thuis. Dit kost je, gek genoeg, vaak het driedubbele van wat je kwijt bent als je de accommodatie in Nederland boekt.

Lokaal een auto reserveren of ‘op eigen houtje’ in Nederland een auto reserveren?

Huurauto’s zijn wel het grootste probleem op Cuba. Allereerst zijn er veel te weinig auto’s om aan de grote vraag te voldoen. Wil je in Nederland een auto online reserveren, zul je ervaren dat dit praktisch onmogelijk is. Je komt op de juiste websites maar krijgt nooit een bevestiging van je reservering. Ook krijg je op je reminders maar zelden een antwoord. Ter plekke een auto boeken, is onmogelijk. Krijg je het toch voor elkaar om een auto te bemachtigen, betaal je gemiddeld 40% meer dan de prijs die je bij ons of een andere Cuba specialist betaalt.

Wie spreek je aan als er iets mis gaat of als er iets ernstigs gebeurd onderweg?

Als je op eigen houtje reist en je bent niet tevreden, is het lastig om een verandering te bewerkstelligen (lees: bijna onmogelijk). Men ziet hier eenvoudigweg niet het nut van in. Je bent al klant en gaat betalen of hebt al betaald. Een onbegrijpelijke logica maar wel de Cubaanse werkelijkheid. Het voordeel van het boeken bij een organisatie, Cumlaude of anderszins, is dat men een reden heeft om jou als tevreden gast naar huis te laten gaan.

Wat als er iets ernstigs gebeurd en je hebt ter plekke hulp nodig of je moet in het ergste geval terug naar Nederland of België?

Als je alleen of met je partner bent, is dit erg lastig, tijdrovend en vooral frustrerend. Ook in dit geval ben je beter af als je bij een organisatie hebt geboekt die Cubaanse vertegenwoordigers beschikbaar heeft om je te assisteren in een dergelijk geval.

Conclusie: Op eigen gelegenheid reizen door Cuba om je vrij te voelen? Doe het georganiseerd en zorg dat je vooraf alles gereserveerd hebt want dat is op Cuba vrij zijn en van je vakantie genieten.