Wat je moet weten voor je op vakantie gaat naar Cuba

Het is op Cuba mogelijk om op diverse manieren rond te reizen. Zo kun je voor verschillende manieren van transport kiezen. Rondreizen op Cuba met een huurauto, auto met privé chauffeur, de toeristenbus, een camper of zelfs een fiets.

Er is geen land op de wereld te vinden wat vergelijkbaar is met Cuba. Klassieke auto’s uit de jaren ’50 die nog steeds het straatbeeld vormen, muzikanten die op iedere hoek van de straat spelen, de fiets- en coco taxi’s tegen een achtergrond van fantastische gebouwen die qua architectuur, herinneren aan de Spaanse koloniale tijd. Ook de cultuur, het politieke klimaat, geschiedenis en ‘way of life’ maken Cuba een uniek vakantieland.

Als je naar Cuba reist, wees je dan bewust dat je in een land bent met een totaal andere cultuur als de onze. Ons referentiekader kun en moet je dus ook niet toepassen op Cuba en de Cubanen.
Zo vertelde één van onze gasten mij kortgeleden dat ze het zo ‘sneu’ vond dat de bici chauffeur haar in die hitte ergens heen moest brengen voor een luttel bedrag. Daarbij vond ze het ondoenlijk om op dat kleine bedrag ook nog af te dingen. Mijn advies: Wél doen!

Geloof me, met het bedrag wat hij van jou ontvangt, krijgt hij waarschijnlijk meer dan 2 keer zoveel als hij van één van zijn landgenoten zou ontvangen. En waarschijnlijk is dat zelfs een understatement. De bici chauffeur is gelukkiger dan menig Cubaan. Hij kan op deze manier namelijk veel meer geld verdienen dan degene die het moet doen met een baan bij de staat voor 375 peso (CUC 15,–) per maand. Daarbij komt dat een gemiddelde Cubaan respect heeft voor de toerist die weet ‘hoe het werkt’.

Zo zijn er veel wetenswaardigheden die je begrip geven voor deze compleet andere cultuur maar ongetwijfeld ook geld gaan besparen. In mijn boek: Cuba, op het tweede gezicht, schrijf ik over alle ins en outs op Cuba. Deze ‘reisgids’ is een garantie voor nog meer vakantieplezier.