Zelf rondreizen door Cuba

Zelf rondreizen door Cuba is de droom van velen. Soms krijg ik dan ook een aanvraag van met name Nederlandse gasten om een reisvoorstel te maken voor een mooie rondreis in Cuba. Af en toe krijg ik wel eens de vraag: ‘als je een reisprogramma maakt, lopen ze dan niet weg met jouw expertise? Men kan toch eenvoudig alles zelf gaan boeken o.b.v. het programma wat jij ze hebt gegeven?

Allereerst is het natuurlijk het risico van mijn vak. In een dergelijk geval wens ik degenen die dat doen ook heel veel succes :). Als Nederlandse weet ik dat wij, Nederlanders, er nu eenmaal om bekend staan dat wij iedere euro, het liefst, twee keer uitgeven. Echter op Cuba, kan je euro juist wel het dubbele kosten i.p.v. dat ie dubbel uitgegeven kan worden.

Zelf regelen reizen op Cuba

Als je besluit zelf te gaan rondreizen op Cuba moet je rekening houden met bepaalde dingen. Het ‘zelf boeken’ is namelijk niet zo eenvoudig op Cuba. Heb je een mooie casa via het internet geboekt? Dan kom je er negen van de tien keer, bij aankomst achter dat je geboekte accommodatie niet beschikbaar is. De mooie foto van je geboekte accommodatie op het internet, bleek slechts een ‘trekker’ te zijn en al tien keer op dezelfde datum verkocht.

Op Cuba is het aan de orde van de dag dat men de minder mooie accommodaties vult met de gelukzoeker die ‘op eigen houtje’ alles wilde regelen.

Zelf reizen door Cuba zelf rondreizen cuba

Reizen met de auto of bus door Cuba

Ook het huren van een auto of het boeken van bustickets lijkt een stuk simpeler dan het is. Bij aankomst is het namelijk altijd maar de vraag of de auto, die je geboekt en vaak al betaald hebt, ook daadwerkelijk beschikbaar is. Als de medewerker bij het autoverhuurbedrijf dan je aanspreekpunt is, kan het soms erg lastig worden en als je geen Spaans spreekt, wordt het alleen maar lastiger. Het kan op Cuba best wel eens voorkomen dat je je auto pas een dag later krijgt of in het ergste geval, helemaal niet. Indien je alles zelf hebt geregeld, betekent dit dat je ook dit soort calamiteiten zelf op moet lossen.

Ook de vakantieganger die besluit met de bus zelf door Cuba te reizen, is zich er vaak niet van bewust dat het niet vanzelfsprekend is dat je een plekje in de bus hebt, ook al heb je al een ticket gereserveerd en soms zelfs al betaald. Een plekje bemachtigen in de Cubaanse bus nu eenmaal een stuk omslachtiger dan in bijvoorbeeld Nederland.

De ‘slimme’ vakantieganger die alles zelf regelt, komt er ter plekke achter dat op Cuba alles 180 graden anders is dan in Nederland. Ken je niemand op Cuba die je bij calamiteiten kan assisteren, dan zal je ‘goedkoop’ absoluut ‘duurkoop’ worden.

Wat biedt Cumlaude Travel

Op de vraag of ik het erg vindt om een mooi programma te maken voor de gast die uiteindelijk niet boekt, is het antwoord natuurlijk wel dat ik het ontzettend jammer vind. Naast dat wij veel tijd en zorg besteden aan een mooi reisvoorstel, bieden wij namelijk zoveel meer dan alleen een programma of een route. Wij bieden lokale vertegenwoorders die assisteren bij het ophalen van de huurauto, bemiddeling en assistentie bij calamiteiten, garantie op de geboekte accommodaties wb service, dienstverlening en hygiène. Daarnaast bieden wij ook onderweg hulp en informatie, waar nodig, aan onze gasten.